Het Hof oordeelde dat koppels van hetzelfde geslacht dezelfde rechten moeten krijgen als heterokoppels. Dat is goed nieuws, want er zitten meer dan 20 landen bij dat Hof. In 16 van die landen is het huwelijk nog niet opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

De regering van Costa Rica heeft positief gereageerd en gezegd de uitspraak van het Hof volledig toe te passen. Homoactivisten gingen afgelopen week al de straat op om feest te vieren.  

Andere landen die bij het Hof aangesloten zijn en waar homo’s nog niet mogen trouwen zijn Barbados, Bolivia, Chili, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Suriname.

Het is nog niet bekend of en wanneer zij het opengestelde huwelijk legaliseren. Landen mogen zelf bepalen hoe en wanneer ze de uitspraken van het Hof in landelijke wetten omzetten.

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2018 als homo kunt trouwen.

Bron: Pinknews / Coverbeeld: Screenshot uit Sense8