Het leek allemaal zo goed te gaan. Penelope Cruz, die Donatella Versace speelt, eiste van de makers van de serie dat ze eerst in gesprek mocht met haar lijdend voorwerp. Dus zou je denken dat het daarna wel snor zat. Nu blijkt van niet.

Zoals wellicht bekend is regisseur en bedenker Ryan Murphy voor het tweede seizoen van zijn American Crime Story in de moordzaak gedoken waarbij Gianni samen met aantal andere mannen slachtoffer werd van seriemoordenaar Andrew Cunanan. Die is vanaf volgende week op tv te zien onder de naam The Assassination of Gianni Versace.

Moord
De serie begint met de moord op de modeontwerper, waarop zijn partner Antonio D’Amico (een rol van Ricky Martin) hem bloedend aantreft voor de poort van zijn mansion in Miami Beach. Dat is in werkelijkheid niet zo gegaan, maar voor een serie zou je zoiets nog enigszins kunnen fictionaliseren, daarmee doe je het verhaal nauwelijks tekort.

De familie van Gianni Versace heeft echter moeite met het boek waarop de serie is gebaseerd. Dat is geschreven door Maureen Orth en heet Vulgar Favors. De Versace-clan zegt dat boek nooit geauthoriseerd te hebben, laat staan dat ze eraan hebben meegewerkt. Ze noemen het werk nu fictie.

Research
Ryan Murphy verdedigde zich en zei hierover: ‘Het boek is gebaseerd op veel interviews met betrokkenen en er is veel research voor gedaan. Het is zeker geen fictie, maar een non-fictie bestseller. Wij staan achter het gedetailleerde onderzoek van Orth.’ Verder noemde Murphy nog de bloemen die Penelope Cruz heeft ontvangen van Donatella Versace. ‘Ze zijn goede vriendinnen’, zei hij.

Tevergeefs, blijkt nu. Want de familie Versace blijft erbij dat The Assassination of Gianni Versace fictie is, puur om het feit dat ze niet betrokken waren bij het maken van de serie. ‘Het boek van Maureen Orth staat vol roddels en speculaties. Er is geen enkele basis voor de claims die ze maakt in het boek over het persoonlijke leven van Gianni Versace en zijn familieleden. Het boek staat vol tegenstrijdigheden en is alleen maar uit op sensatie.’

Rapport
In het statement wijzen ze erop dat Orth beweert alles te weten over Gianni Versaces lichamelijke conditie vlak voor zijn dood. Daarover schreef ze op basis van informatie die ze kreeg van iemand die de resultaten van de lijkschouwing in handen heeft gehad. Als dat rapport al bestond, zou het illegaal zijn om dat door derden te laten inzien. ‘Door haar claims laat Orth informatie liggen die ze wél van de familie heeft gekregen.’

Wat de familie niet zint is dat in de serie wordt gesuggereerd dat Gianni Versace seropositief was. In de trailer zijn bovendien beelden te zien waarop de fictieve Gianni (een rol van Edgar Ramirez) heftige SM-seks heeft met zijn moordenaar, ook dat zou ze niet kunnen bekoren.

De eerste recensies over American Horror Story: The Assassination of Gianni Versace zijn overwegend positief. Met name Darren Criss wordt geroemd vanwege zijn rol als seriemoordenaar Bucanan. Lees hier alvast een uitgebreide review van Variety.com.