Voor het rapport sprak Human Right Watch met 114 LHBT’s uit Ghana. Homoseksualiteit is sinds 1860 strafbaar in dat land, gevangenisstraffen lopen op tot drie jaar. 

Getuigenis
In het rapport staan verschillende getuigenissen. Bijvoorbeeld die van de lesbische Pearl, die vertelt hoe ze geslagen werd en met benzine overgoten werd. ‘In september 2009 vroeg de districtchef me langs te komen. Ik werd naar de vergaderzaal gebracht en moest daar gaan zitten te midden van vijftig mensen.

‘Ze brachten me naar buiten, sleurden me over de grond en ik werd overgoten met benzine’

Ze vroegen of ik lesbisch was. Ik zei nee, een politieagent schopte met zijn laars op mijn mond en zei dat ik niets mocht zeggen. Ik begon te bloeden. Toen begon iedereen me te slaan. Ze brachten me naar buiten en sleurden me over de grond terwijl ze me bleven slaan.

Een jongetje deed een autoband om mijn nek en goot benzine over mijn lichaam, klaar om me in brand te steken.’

Huiselijk geweld
Volgens Human Right Watch zijn LBT-vrouwen vaak het slachtoffer van huiselijk geweld. Veel van hen proberen een andere identiteit aan te nemen. Toch is er een positieve noot: het gebeurt bijna nooit dat mensen vanwege hun geaardheid vervolgt worden in Ghana.

Human Right Watch roept het parlement van Ghana op de strafwet te herroepen. Daarnaast vragen ze LHBT’s te beschermen tegen alle vormen van discriminatie, intimidatie en geweld.

Het hele rapport lees je hier.

Bron: Zizo / Beeld: Ghana