God’s Own Country: eindelijk een film waarin homoseksualiteit niet geproblematiseerd wordt (****)

Filmrecensie

29 maart 2018, Roel Janssen, 4 minuten

Johnny, een typische boerenlul uit het Engelse Yorkshire, moet ervoor zorgen dat zijn vaders schapenboerderij overeind blijft. Maar gaat dat lukken in dit Britse antwoord op Brokeback Mountain?

Wat voor lul Johnny (Josh O’Connor) is, daar kom je al snel achter. De jonge boer snauwt tegen zijn vader en grootmoeder, maakt zonder pardon dieren af en neukt jongens om ze vervolgens nooit meer te spreken. Niet echt een type dat je voorstelt aan je schoonmoeder, zeg maar.

Met de boerderij van zijn vader gaat het al net zo slecht als met de oude man zelf. Martin (Ian Hart) is ernstig ziek en Johnny moet in zijn eentje zorg dragen over de boerderij, iets wat hij volgens zijn vader nooit goed genoeg doet.

De Roemeense hunk
Je voelt het misschien al aankomen: er gaan dingen veranderen als de knappe Roemeense gastarbeider Gheorghe (Alec Secareanu), een eerlijke en gevoelige jongen, komt helpen op de boerderij.

God’s Own Country is het debuut van regisseur Francis Lee. Met de film blikt hij terug op zijn eigen leven: ook hij moest ooit kiezen tussen een leven op een familieboerderij en studeren aan de toneelschool.

Johnny vertrekt samen met Gheorghe naar de bergen van Yorkshire. Daar brengen ze lammetjes tot leven (+1 voor babydiertjes in een romantische film) en ontstaat er een vreemde, maar romantische relatie tussen de twee. Regisseur Lee schuwt daarbij het nodige bloot gelukkig niet.

Nog veel te vaak wordt de geaardheid van een karakter geproblematiseerd. Het mooie aan God’s Own Country is dat homoseksualiteit juist geen probleem is. Oké, oma Deidre (Gemma Jones) schrikt even als ze condooms op Johnny’s kamer vindt, maar helpt hem later zijn liefde terug te vinden.

Zijn geaardheid is nooit een probleem, het is een mooi liefdesverhaal over een jongen die verliefd wordt op een andere jongen.

God’s Own Country
Francis Lee
Met Josh O’Connor, Alec Sacareanu en Ian Hart

Vanaf 29 maart in de bioscoop. Voor leden van We Are Public is de film op 12 april gratis te zien in de Filmhallen. 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau