Volgens de monitor seksuele gezondheid werd 25% van de homo- en biseksuele mannen en 15% van de lesbische en biseksuele vrouwen het afgelopen jaar soms of vaker uitgescholden. Vijf procent van de homo- en biseksuele mannen heeft fysieke vormen van geweld ervaren. Bij lesbische en biseksuele vrouwen ligt dat percentage op 1%.

17.000 mensen deden mee aan het onderzoek onder Nederlanders van achttien tot tachtig jaar oud. Het onderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd door kenniscentrum Rutgers.

Een meerderheid van de mannen (71%) en vrouwen (80%) vindt homoseksualiteit ‘normaal’. 38% van de mannen en 22% van de vrouwen geeft daarbij aan dat homoseksuele mannen ‘niet zo overdreven’ moeten doen. 9 op de 10 Nederlanders staan daarnaast positief tegenover seksuele voorlichting op scholen. 

#Metoo
Ook blijkt dat homo- en biseksuele mannen vaker te maken kregen met seksuele grensoverschrijdend gedrag. 18% van de homo’s kreeg te maken met seks tegen de wil. Bij heteroseksuele mannen ligt dit aantal op 6%.

Homo’s hebben meer seks
Rutgers vroeg ook naar het seksuele gedrag van de deelnemers. Daaruit blijkt dat meer homo- en biseksuele mannen (53%) dan heteroseksuele mannen (16%) meer dan tien sekspartners hebben gehad. Meer homo’s (15%) dan hetero’s (1%) kregen betaald voor seks. 

Homo’s laten zich ook vaker testen op soa’s en hiv. 1 op de 3 mannen heeft in de afgelopen 12 maanden een soa- of hiv-test gedaan. Bij heteroseksuele mannen is dit 2 à 3%. Homo- en biseksuele mannen hebben wel vaker een positieve uitslag. 32% van de mannen geeft aan ooit een soa te hebben gehad, tegenover 5% van de heteroseksuele mannen.

Homo’s zitten meer op online datingsites
Ook blijkt dat homo- en biseksuele mannen vaker gebruik maken van datingapp dan heteroseksuele mannen. 35% van de homo’s heeft in de afgelopen 6 maanden seks gehad met iemand die ze kenden via een datingapp. Bij hetero’s ligt dit aantal slechts op 3%.