Cosroe, de koning van Perzië, besluit zijn troon te schenken aan de zoon die zich volledig aan hem onderwerpt. Zijn kwaadaardige jongste telg Medarse zweert onmiddellijk trouw, terwijl de goede oudste zoon Siroe verontwaardigd weigert de eed af te leggen. Cosroe wijst daarop Medarse als zijn opvolger aan. Prinses Emira is woedend dat haar verloofde Siroe als eerstgeborene en rechtmatige troonopvolger geen actie onderneemt. Verkleed als man beraamt ze daarom een moordaanslag op Cosroe. Jaloerse streken van prinses Laodice, die ook verliefd is op Siroe, en de snode plannen van Medarse leiden bijna tot de dood van Siroe. Het goede overwint echter, de hoofdpersonen verzoenen zich uiteindelijk met elkaar en Siroe bestijgt de Perzische troon.

Siroe, Re di Persia, een opera seria als een verhaal uit 1001 nacht, is zowel een sprookje over goed en kwaad als een ontroerend verhaal over de emoties van echte mensen. Broedertwist, wraakgevoelens, onbeantwoorde liefde en een ijdele vader die iedereen gelooft, behalve zijn trouwe zoon. In dramatisch opzicht biedt het spannende verhaal alles wat een serieuze barokopera nodig heeft: macht, misdaad en seks staan centraal, terwijl de vele intriges geraffineerd met elkaar zijn verweven. Johann Adolf Hasse componeerde er prachtige muziek bij met virtuoze aria’s en lang uitgesponnen zanglijnen. Deze fraai aangeklede coproductie van de Nederlandse Reisopera en het Oldenburgisches Staatstheater is dan ook een lust voor oor en oog.

SIROE, RE DI PERSIA
Siroe: Nicholas Tamagna, Laodice: Myrsini Margariti, Medarse: Rachel Kelly, Cosroe: Juan Sancho, Emira: Hagar Sharvit, Arasse: Nazan Fikret. Regie: Jakob Peters-Messer, kostuum- en decorontwerp: Markus Meyer, video- en lichtontwerp: Guido Petzold. Het Orkest van het Oosten o.l.v. dirigent George Petrou.

SPEELLIJST
vr 26 jan 2018: Wilminktheater, Enschede, ma 29 jan: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, do 1 feb: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden, zo 4 feb: Stadsschouwburg Utrecht, do 8 feb: Theater De Spiegel, Zwolle, za 17 feb: Schouwburg Amstelveen, wo 21 feb: Zuiderstrandtheater, Den Haag, za 24 feb: Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Meer informatie is te vinden op de website van De Nederlandse Reisopera.