Ik begin mijn rondleiding altijd op de Dam, bij het Nationaal Monument, dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Een symbolische plek, waar ik altijd even stilsta bij de tijd dat homoseksualiteit een misdrijf was. Ook in Amsterdam, de stad waar ik nu in vrijheid met mijn vriendin leef.

Samen met de deelnemers loop ik door het oude en roze hart van de stad: de Warmoesstraat en de Zeedijk. Daar vertel ik verhalen over de omgeving en bezoeken we mijn favoriete gay kroegen en queer spots waar zich scènes uit mijn roze leven hebben afgespeeld. Met persoonlijke anekdotes wek ik mijn verhaal tot leven.

Mijn allereerste tour wordt sneller geboekt dan verwacht. Mijn moeder is een dagje op bezoek en ineens krijg ik een berichtje binnen dat Janey, een wat oudere vrouw uit Nieuw-Zeeland, over een uur mijn eerste deelnemer wordt. Paniek. Er zit niets anders op mijn moeder mee te nemen. Ongemakkelijk is een understatement. Het blijkt echter een gouden greep. De twee kunnen het goed met elkaar vinden. Sterker nog: Janey stort haar hart uit bij mijn moeder. Ze vertelt over haar 25-jarige heterohuwelijk, dat ze onlangs heeft beëindigd omdat ze voor het eerst verliefd was geworden op een vrouw. Daarna leren we dat deze eerste grote lesbische liefde haar alweer heeft verlaten.

'Mijn moeder vertelt haar de liefste dingen. Dingen die ik nooit eerder heb gehoord'

Janeys kinderen zijn net iets jonger dan ik en gretig vraagt ze aan mijn moeder hoe ze het vond toen ik uit de kast kwam. Mijn moeder vertelt haar de liefste dingen. Dingen die ik nooit eerder heb gehoord. Ik realiseer me dat we daar simpelweg nooit echt over gesproken hebben ná mijn coming-out. Janey zegt dat de liefde tussen ons haar hoopvol stemt over haar toekomstige band met haar eigen kinderen. Daar proosten we samen op en met een bijzonder gesprek op zak keer ik huiswaarts.

Een andere tour wordt geboekt door een gesluierde jonge vrouw uit Dubai. Vlak van tevoren stuurt ze me een bericht dat niet zij maar twee van haar mannelijke vrienden zullen deelnemen; een verliefd stel, ook uit Dubai. Even later lopen de tortelduiven trots hand in hand naast me over de mooie Amsterdamse grachten.

Als ik de mannen tijdens mijn eerste verhaal trakteer op een shotje Goldstrike wordt het een van hen te veel. Door een vermoedelijk eerder gerookte joint staat hij ineens te kotsen in een van die mooie grachten. Het mag de pret niet drukken. Onder het genot van een colaatje praten we door over de verborgen, maar zeer levendige gayscene in hun land. Bij afscheid krijg ik een dikke knuffel en wisselen we nummers uit. Met een glimlach van oor tot oor loop ik naar huis om vervolgens dit verhaal met mijn eigen liefde te delen.

Zometeen gaat mijn volgende tour van start. Ik kan niet wachten tot we daar weer staan, bij dat symbolische monument, met een glitterende cocktail het feest der erkenning te vieren.

Ps. Ben je nieuwsgierig naar mijn tour? Boek dan een plekje voor Visit LGBT Places with a storyteller of stuur een mailtje naar info@sannepols.nl. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Sanne Pols is gespreksleider en trainer en bovenal mede-eigenaar van IncInc, waarmee ze de werkvloer een stukje diverser en inclusiever probeert te maken. Voorheen won ze – als projectuitvoerder – de LHBT-innovatieprijs en was ze een van de oprichters van L’HBTQ magazine.

Foto: Peter van der Wal