Binnenkort zie je vaker berichten van vrienden en familie op Facebook, dat maakte directeur Mark Zucherberg vorige week bekend. Bovendien wordt er aan gebruikers gevraagd of nieuws wel of niet van een betrouwbare website komt. 

Facebook bevat te veel ‘fake nieuws’. “Er is te veel sensatie, misinformatie en polarisatie in de wereld”, zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg daarover. 

“Sociale media maken het mogelijk informatie sneller dan ooit te verspreiden en als we die problemen niet specifiek aanpakken, dan zullen we ze enkel aanwakkeren. Dat is waarom het belangrijk is om in de tijdlijn nieuws van hoge kwaliteit te brengen.” Maar wat betekent dat voor sites met een kwetsbare doelgroep?

Homofobie
Dat vraagt ook Benjamin Cohen, CEO van gaysite PinkNews, zich af. “Hoe voorkomt Facebook dat homofobe of antisemitische mensen gay- of Joodse media als onbetrouwbaar bestempelen?”, vraagt hij in een open brief aan Adam Mosseri, die over de nieuwsfeed van Facebook gaat. “En hoe zorg je ervoor dat mensen geen bronnen die homofobie verspreiden als betrouwbaar bestempelen?”

Scott Gatz, oprichter van Q.digital, een mediabureau voor verschillende gay-media voegt toe: “We hebben al te maken gehad met volgers die nare berichten onder onze posts schreven en onze berichten rapporteerden als ongepast. Ik ben bang dat dit het makkelijk maakt ons [de gaymedia – red.] te laten verdwijnen.”

Volgens Mosseri is Facebook niet van plan ‘mensen door te lichten’. In een reactie zegt hij: “We willen er zeker van zijn dat de steekproeven een representatieve afspiegeling zijn van de totale bevolking.”

Dit nieuws krijgt vast en zeker een staartje. 

Winq blijven volgen op Facebook
De komende weken zal Facebook steeds minder publieke posts in je tijdlijn vertonen. Wil jij op Facebook goed op de hoogte blijven van alle artikelen op Winq.nl? Ga dan naar de Facebookpagina van Winq, druk op ‘volgend’ (of 'volgen', als je ons nog niet volgt) en selecteer ‘als eerste weergeven’. Op die manier hoef je nooit meer een artikel te missen.

Bron: Pinknews, Nu.nl, Nieuwsmonkey | Beeld: Facebook oprichter Mark Zuckerberg | Tekst: Roel Janssen