Zelimkhan Bakaev is een populaire zanger uit Tsjetsjenië. Hij is voor het laatst gezien in Duitsland, toen hij zijn vaderland was uitgevlucht. Hij zou naar Tsjetsjenië zijn teruggekeerd om de bruiloft van zijn zus bij te wonen, op 8 augustus 2017. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Een paar maanden later verscheen er een rapport waarin stond dat de Tjetsjeense autoriteiten hem hadden opgepakt en vermoord, in hun jacht op lhbt-mensen. Die autoriteiten ontkenden dat. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zei bovendien dat er van een heksenjacht tegen homo’s geen sprake kon zijn, want in Tsjetsjenië bestaat homoseksualiteit helemaal niet.

In september vorig jaar dook er een video op, waarin Zelimkhan Bakaev al dan niet gedwongen vertelde dat het goed met hem ging. Human Rights Watch trekt de echtheid van die video in twijfel. Ook bekenden van de zanger zeggen dat dit niet de echte Zelimkhan Bakaev is.

Tot dusver heeft president Kadyrov ontkend dat homo’s worden opgepakt, gemarteld en vermoord. Hij beweerde altijd stellig dat er dus geen homoseksualiteit voorkomt in Tsjetsjenië, maar voor het eerst zegt hij nu dat dit wel zo is. Nu roept hij dat Bakaev door zijn familie is vermoord omdat hij homo is.

Intussen houdt de actiegroep Voices4 een protest voor de verdwenen zanger en alle andere lhbt+-slachtoffers in de wereld. Op hun instagram-account staat de moord op de zanger is bevestigd, maar dit is voorlopig de enige claim…

Bron: Gay Times