Gay.nl-columnist Wielie Elhorst is predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap bij de Protestantse Kerk in Amsterdam. Daarnaast is hij voorzitter van het Europees Forum van Christelijke LHBT-groepen. 

Naast Wielie zijn er nog drie anderen genomineerd voor de prijs. Een van hen is Pink Marrakesh-oprichter Nassiri Beleraj. Vorig jaar was hij te zien in de serie Familie, geloof en hoop. Daarin vertelden vier homoseksuele Marokkanen over hun leven.

Stichting Maruf
Ook stichting Maruf, die zich inzet voor een betere positie van queer moslims, is genomineerd. In een interview met Gay.nl over de organisatie zei directeur Dino Suhonic: “We helpen jongeren om sterker in hun schoenen te staan. We houden ons ook bezig met belangenbehartiging en geven lezingen en workshops over het thema islam en seksuele/genderdiversiteit.”

Ana Paula Lima
Laatste genomineerde is Ana Paula Lima, een bi-culturele activist, die zich inzet voor transrechten. Afgelopen jaar was zij ambassadeur van Pride Amsterdam.

Diversiteit in Amsterdam
Juryvoorzitter Tirza de Fockert is trots op de diversiteit van de genomineerden. “Ze laten met hun werk zien dat hoe kwetsbaar je je als LHBT+ soms ook kunt voelen, er altijd Amsterdammers zijn die je een veilige plek bieden en zich inzetten voor jouw emancipatie.”

Het Roze Lieverdje wordt tweejaarlijks uitgereikt door GroenLinks Amsterdam. Een jury, bestaande uit onder andere Döne Fil, Irene Hemelaar, Olave Basabose en Lady Galore selecteerde dit jaar de vier genomineerden.

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars van het Roze Lieverdje zijn pater Van Kilsdonk (2006), Karin Spaink (2008), de vrijwilligers van disco de Trut (2010), Dolly Bellefleur (2012), Lady Galore (2014) en Ellie Lust (2016). 

Tot 11 februari kun je jouw stem uitbrengen via deze link. Op 14 februari wordt het Roze Lieverdje uitgereikt tijdens een roze gala.

Alle columns van Wielie teruglezen? Hier vind je een overzicht.

Foto: Peter van der Wal