Winq reiskompas

Gay travel tips voor Lissabon

De hotspots van Winq

Leestijd: 3 minuten - door Martijn Tulp op 16 september 2018

Gays love Lissabon. Het Eurovisie Songfestival vond er plaats én Madonna maakte er haar album. Alle reden om af te reizen naar de Portugese hoofdstad om te zien what all the fuss is about.

Hoe is het gesteld met de LHBTI-emancipatie in Lissabon?
Portugal is een land met een vrij conservatieve, religieuze achtergrond. Het ‘not in my backyard’-gehalte is hoog: LHBT’s worden in het algemeen getolereerd, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat ze ook echt geaccepteerd worden. Het feit dat sommige bedrijven de pride in Lissabon wel sponsoren, maar vervolgens niet met naam vermeld willen worden, is daar een goed voorbeeld van. Toch hoef je je niet direct zorgen te maken dat je op straat wordt lastiggevallen of in elkaar wordt geslagen. Tijdens de pride vinden er geen noemenswaardige protesten plaats.

Gay travel tips Lissabon
Rossio, de roepnaam van het Pedro IV-plein in het centrum van Lissabon.

Waar en wat kun je het best eten?
Vlak bij het centrum van Lissabon (15-20 minuten met tram of taxi) ligt Belém, een dorpje waar enorm veel musea staan. Hier staat ook de originele bakkerij waar Pasteis de Belém (beter bekend als Pastel de Nata) vandaan komt. De heerlijke zoete pasteitjes zijn in heel Portugal te krijgen, maar in Belém vind je de real deal. Maar probeer ze ook zeker van een plaatselijke bakkerij in Lissabon: ze zijn heerlijk. In Lissabon is eten vrij voordelig, voor 30 à 40 euro eet je al in een vrij upscale restaurant. Tips zijn Pharmacia, een oude apotheek waar je lekker kunt loungen en cocktails kunt drinken. Voor eten moet je zéker naar Cantinho do Avillez, een van de restaurants van chef-kok José Avillez. Ook in The Decadente vind je een kaart met heerlijke gerechten in een gezellige setting. Probeer daar het voorgerecht pica-pau: biefreepjes met mosterd en augurk.

Waar kun je het best slapen?
Een overnachting in Lissabon is zo duur als je het zelf maakt. Ook hier geldt: voor een redelijk bedrag kun je in Lissabon aardig wat luxe krijgen. Denk aan zo’n 50 euro per nacht voor Airbnb en iets duurder voor een hotel. Midden in de stad vind je The Late Birds, een resort dat zich volledig richt op homomannen. Het ziet er prachtig uit en pornoster Colby Keller maakte er reclame voor.

"Midden in de stad vind je een resort dat zich volledig richt op homomannen"

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Het centrum van Lissabon is niet zo groot. Taxi’s zijn er erg goedkoop en het is verleidelijk om alles met Uber te doen, maar vergis je niet: veel straatjes zijn eenrichtingsverkeer en vaak moet er zó enorm worden omgereden dat je sneller was geweest als je gewoon te voet zou zijn gegaan. Verder rijden er pittoreske trammetjes die vooral handig zijn als je weer eens een heuvel op moet lopen. Ook handig: een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum is zo'n € 10 en je bent maar een kwartiertje onderweg!

Gay travel in Lissabon: waar vind je de mannen?
De gangbare datingapps worden allemaal gebruikt, maar onthoud dat mannen hier niet zo makkelijk uit de kast komen als in Nederland. Veel foto’s van torso’s zonder hoofd dus, en jongens die zichzelf ‘discreet’ noemen. Kijk ook zeker op datingapps die ook een goed werkende website hebben, zoals PlanetRomeo, want niet iedereen heeft er een spiksplinternieuwe smartphone.

Gay travel in Lissabon: waar kun je uit?
Er is een homostrand en op de blog dezanove.pt vind je een uitgaansagenda. Verder zijn er diverse bars en clubs en vindt regelmatig het ontzettend leuke feestje Conga (of diens kleine zusje, Fonda) plaats. Bairro Alto en Principe Real zijn dé uitgaanswijken.

Gay Travel Tips Lissabon
De beroemdste inwoner van Lissabon: het gele trammetje.

Verstopte parel
In de op het eerste gezicht niet zo interessante commerciële winkelstraat Rua de Carmo vind je in zijstraat Rua Garrett een Nike-winkel. Precies daarnaast zit een onopvallend steegje en als je dat in slaat, sta je ineens op een prachtige binnenplaats met allemaal terrasjes waar je even de drukte van het centrum kunt ontvluchten. Tussen het centrum van Lissabon en Belém zit LX Factory, een oud fabrieksterrein met allerlei winkeltjes en restaurants. Het eten is daar wel iets duurder, maar zeker de moeite waard.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 102

Deze keer: queer in tijden van corona

Neem een abonnement

Geef cadeau