Interview

Bas Robben over vet eten, foodhypes en koken voor een eerste date

Leestijd: 5 minuten - door Roel Janssen op 06 maart 2018

Voor zijn eerste kookboek Zuur ontving Bas Robben de Gouden Garde Publieksprijs, binnenkort komt zijn tweede boek Vet uit. Wij spreken de schrijver vlak voor de release.

Je hebt de belangrijkste kookboekenprijs binnen, niet bang voor de reacties op Vet?
“Wat betreft insteek lijken de twee boeken wel op elkaar, anders zijn de hoofdstukken. Die zijn gericht op de techniek van het koken. Ik denk dat de ingrediënten bij dit boek ook spannender zijn. Het is opnieuw een niche onderwerp, maar dat vind ik interessant: schrijven over iets waar in Nederland nog niet veel over geschreven is.”

Want in het buitenland doen ze meer met vet?
“Ook niet heel veel, het is gewoon niet zo’n heel sexy onderwerp.”

Taiwanese gefrituurde kip
Taiwanese gefrituurde kip

Je kiest de onderwerpen er wel op uit, zuur is nou ook niet bepaald sexy.
“En toch zit het wel in onze cultuur. Augurken, Limburgs zuurvlees. Ook in andere landen kom je het tegen en dat is bij vet net zo. Het is de voedingsstof met de meeste calorieën per gram, maar als je een pasta afmaakt met wat boter in de pan, is het toch lekkerder.”

Zijn mensen bang om met vet te koken?
“Je moet met vet koken vooral niet schuwen. Let misschien wel een beetje op de portiegrootte, haha. Dit is een kookboek, geen dieetboek. Ik denk dat er wel mensen zijn die dit boek niets vinden, maar voor hen heb ik een advies: kook liever uit mijn boek dan dat je een croissantje van de Albert Heijn eet. Daar zitten veel meer calorieën in.”

"Terwijl de rest tosti’s en pasta pesto’s maakte, stopte ik hele varkenspoten in mijn combimagnetron"

Waar komt die passie voor koken eigenlijk vandaan?
“Ik ging studeren en op mezelf wonen in Zwolle. Behalve koken had ik niet echt een hobby. Ik hield niet van sporten en uitgaan deed ik ook niet echt. Ik was zo’n onzeker type uit het oosten van het land. Het liefst kookte ik lekker in mijn kamertje. Ik maakte veel dingen uit de krant na. Terwijl de rest tosti’s en pasta pesto’s maakte, stopte ik hele varkenspoten in mijn combimagnetron.”

Je studeerde journalistiek in Zwolle, wanneer ben je de culinaire journalistiek ingegaan?
“Ik liep mijn eerste stage bij de regionale krant de Stentor. Dat was leuk, maar ik zag mezelf niet op een baan solliciteren. Ik vroeg of ik een extra zomerstage kon volgen bij foodmagazine Delicious. Daar ben ik uiteindelijk vijf jaar blijven hangen.”

Friet voor luie mensen
Friet voor luie mensen

In je nieuwste boek zie ik ‘friet voor luie mensen'. Ben je dat zelf ook?
“Ik ben wel lui, maar als ik kook, dan doe ik dat groots. Vorige week kocht ik bijvoorbeeld een kilo gehakt en maakte ik twaalf gehaktballen tegelijk. Ik was heel hongerig, haha. Die pan staat vervolgens het hele weekend op mijn fornuis. Ik maakte ook een Taiwanese spareribssoep voor meerdere dagen, dat gooi je toch niet weg?!”

"Ik moet vaak alles zelf opeten"

Daar is je vriend vast blij mee.
“Dat valt tegen. Ik moet het vooral zelf opeten.”

Je vriend komt uit Taiwan, in hoeverre komt de Taiwanese keuken terug in je boek?
“Ik probeer de boeken altijd wel persoonlijk te maken. Dus dan wil ik ook dat er persoonlijke recepten in staan. Chiliolie, bijvoorbeeld, en de gevouwen dumplings. Er wordt weinig over Taiwanees eten geschreven, dus ik vind het leuk om met de juiste recepten op de proppen te komen.”

Heeft je vriend ook een plekje in je boek gekregen?
“In het dankwoord! En hij staat op foto’s, in dit boek volgens mij maar op eentje. Een vriend van mij staat ook vaak op foto’s, dus ik denk dat veel mensen denken dat we een relatie met z’n drieën hebben, haha.”

Bas Robben
Bas Robben

Je boek start met een quote van Nigella Lawson: “I don’t believe in low-fat cooking.” Fan?
“Nou, Nigella is nou niet bepaald mijn voorbeeld. Wel waar ze voor staat, maar niet haar recepten. Ik vind het eten van Donna Hay momenteel heel interessant. Zij kan ontzettend mooi koken, het ziet er altijd perfect uit.”

"Men koopt toch al snel een bakboek, een stamppot vinden mensen toch te simpel"

En Rens Kroes, met al haar gezonde tips?
“Als kookboekenschrijver vind ik haar niet heel interessant, maar dat ligt misschien aan mij.  Ik hoop dat de meisjes die uit haar boeken koken ouders hebben die zeggen dat ze ook nog even hun gezond verstand moeten gebruiken en gewoon een groentesoepje moeten eten. Het is ook hartstikke duur! Lieve mensen, koop toch niet al je spulletjes bij De Tuinen en eet gewoon eens een keer broccoli! Want dat doen veel mensen natuurlijk: als ze niet echt van koken houden, kiezen ze altijd bakboeken uit en maken ze koek en cake. Ze bereiden geen feestelijke stamppot, dat vinden ze dan te simpel.”

En gebak is geen goed begin?
“Dat kun je ook heel lekker bij de bakker kopen.”

Waar moeten we met z’n allen mee stoppen het komende jaar?
“Avocado’s! Die pleurt iedereen maar overal op. Ze zijn rijk aan vetten, wat natuurlijk heel goed voor je is, maar dat het opeens overal voor wordt gebruikt vind ik een beetje té. Het heeft een enorme impact op het milieu in de landen waar die dingen groeien. Er is zelfs een avocadorestaurant in Amsterdam, dat vind ik niet koosjer. Natuurlijk wel een beetje hypocriet van mezelf, ik zie het liefst dat er een barbecue-restaurant opent in Amsterdam en dat is natuurlijk nog veel slechter.”

Laatste vraag: wat moet je maken tijdens een eerste date?
“Iets dat niet te zwaar valt natuurlijk, haha. Ik denk dat ik samen dumplings zou gaan vouwen. Of kroketten rollen! Iets met je handen in ieder geval. Het is niet leuk als de een aan het koken is en de ander er maar een beetje bij staat te kijken. Maak er trouwens ook een Pornstar Martini bij. Ik zou om zijn!”

Vet

VET, €24.95, is vanaf 6 maart te koop.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 99-100

Deze keer: een dubbeldik nummer met de Winq 100 - helden & herrieschoppers

Neem een abonnement

Geef cadeau