Top 7

Uitzonderlijk overnachten

Een rondje door de wereld

Leestijd: 5 minuten - door Thomas v. Huissteden op 08 februari 2018

Slapen op een bijzondere locatie verrijkt iedere vakantie of businesstrip. Winq selecteerde zeven excentrieke hotels die allemaal garant staan voor een eigenaardige ervaring.

Slapen op drijfhout
Naar verwachting is dit bijzondere gebouw in 2018 klaar om zijn eerste hotelgasten te verwelkomen. Het Arctic Bath heeft nog het meeste weg van een immense berg hout of een uitvergroot vogelnest- een extravagant nest, welteverstaan. ’s Zomers drijft het gele hotel op rivier Lule älv, in de wintermaanden ligt het op een dikke laag ijs. Het ronde atrium van het Arctic Bath, in het hoofdgebouw, biedt zijn gasten het gehele jaar voldoende beschutting tegen de extreme weersinvloeden, om zo naar hartenlust te kunnen badderen in het verwarmde bad of om bij te komen in de luxe spa.

Echte durfallen springen in het koudwaterbad met een temperatuur die in de winter niet boven de vier graden Celsius komt. Nachtrust kan na al dit gespetter gevonden worden in een van de zes drijvende hotelkamers, die zijn geplaatst in de directe omgeving van het ‘nest’.

uitzonderlijk-overnachten-top-7
Foto: Johan Kauppi

In een olifant
De laatste paar decennia wordt de Sri Lankaanse olifant bedreigd door stropers. Het dier is letterlijk opgejaagd wild. Dit is precies de reden waarom het Sri Lankaanse Kumbuk River resort de wereldberoemde viervoeter eert met een bijzonder vormgegeven villa. Het twaalf meter hoge gebouw is in het bosrijke Sri Lankaanse landschap een opvallende verschijning – met zijn slurf en enorme oren biedt het plek aan maximaal tien gasten.

Een verblijf in deze vriendelijke reus ga je niet gauw vergeten. Er is bij de bouw gebruikgemaakt van ecologische materialen, zodat ook wereldverbeteraars met een gerust hart the belly of the beast kunnen betreden. Om deze ecostay compleet te maken, kunnen bewuste bezoekers ook nog bomen laten planten bij het resort.

uitzonderlijk-overnachten-top-7

Koud!
Wie dit jaar het goede voornemen had om te paraderen over een tropisch strand met een afgetraind lichaam, maar intussen alweer hopelijk achterloopt op schema, zou Lapland kunnen overwegen als bestemming. Het land waar foute kersttruien, Mariahs’ All I Want For Christmas en glühwein de rest van het jaar ook uit de kast worden getrokken en waar liefhebbers van bijzondere accommodaties de bijzondere iglo’s van Levin Iglut aantreffen.

Buiten mag het dan steenkoud zijn, binnen is er warmte, comfort en een schitterend uitzicht door de grote ramen. Die view wordt helemaal adembenemend in de wintermaanden, wanneer het noorderlicht tijdens heldere nachten aan de hemel verschijnt. Mannen die tijdens het verblijf in een van iglo’s toch aan hun figuur willen werken, zijn hier ook aan het juiste adres. Op tien kilometer afstand ligt skiresort Levi, waar je in de koudste maanden kunt skiën en snowboarden, lange hikes kunt ondernemen of, gedurende de korte zomerperiode, tegen golfballetjes kunt slaan.

uitzonderlijk-overnachten-top-7
Foto: Levin Iglut

Nooit meer naar huis
Een slecht geweten kunnen gasten van dit hotel beter thuislaten. Eenmaal ingecheckt is er namelijk geen weg meer terug. Het tijdelijke pop-up hotel The Movement, dat door vluchtelingen wordt gerund, bevindt zich in een van de zes torens van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. In plaats van de gebruikelijke majestueuze lobby, ontvangt dit hotel zijn gasten via verlaten parkeerplaatsen en eindeloze gangen.

Bezoekers slapen, eten en verblijven in dezelfde ruimtes waar enkele jaren geleden nog de zware jongens zaten opgeborgen. Dit merk je aan alles. Er is bijvoorbeeld maar één type kamer – hoewel ‘cel’ toch een betere benaming blijft. Een leuke twist is het uitgebreide Syrische ontbijt, dat hotelgasten laat kennismaken met de culturele achtergrond van de mannen en vrouwen achter dit unieke hotel.

uitzonderlijk-overnachten-top-7

Slapen in oude grotten
Op zoek naar een Turkse strandvakantie met als hoofdingrediënten: onbeperkte buffetten, ordinaire schuimparty’s en luidruchtige ex-Oostblokkers? Lees dan niet verder! Of doe dat juist wel en ontdek dat er in Turkije meer te beleven valt dan dagelijks gewapend met badhanddoek een stoel aan het zwembad claimen. In de bergachtige streek Cappadocië ligt het Aydinli Cave Hotel. De naam verklapt het al een beetje: dit hotel bestaat voor het grootste deel uit oude grotten.

Sommige zijn zo oud, dat Alexander de Grote deze misschien nog heeft betreden. Hier geen groot zwembad met plastic ligstoelen, buffetten of achterlijk schuim, maar smalle gangetjes, sobere kamers en vanaf het dakterras een machtig uitzicht over het historische stadje Göreme. In het plaatselijke openluchtmuseum wordt meer verteld over de geschiedenis van de grotten. Met een luchtballon kunnen toeristen in stilte het nationale park van Göreme overzien. Niemand in het mandje onder die ballon heeft dan nog behoefte aan een schuimparty.

uitzonderlijk-overnachten-top-7

Terug naar het klooster
In een sober middeleeuws klooster is het misschien niet meteen bourgondisch genieten. Toch biedt het Maastrichtse Kruisherenhotel haar gasten deze ervaring. De monnikscellen (tegenwoordig ruime hotelkamers) hoeven echt niet langer voor dag en dauw te worden verlaten en het eten in stilte is ook niet meer in zwang. Integendeel, het restaurant onder leiding van chef Bram Haenen, gesitueerd in het schip van de kerk, nodigt juist uit tot een gesprek over geloof en hoop op – als dit iets te veel EO is – over de liefde en de bijpassende wijnen.

De keuze op de menukaart is vrij beperkt, wellicht een der laatste overblijfselen uit het voormalige kloosterleven… Overnachten gebeurt in een van de zestig hotelkamers in de omliggende kloostergebouwen. Wie genoeg heeft van de bezoekjes aan de champagnebar of van het dineren bij het licht dat door de eeuwenoude glas-in-loodramen valt, onderneemt een wandelende bedevaart richten Sint Servaas en de naastgelegen Sint-Jan. Maar let op: in tegenstelling tot het Kruisherenklooster, worden hier geen luxe cocktails geserveerd.

uitzonderlijk-overnachten-top-7
Foto: Etienne van Sloun

Bijzonder knus
Bijkans onvindbaar voor nietsvermoedende voorbijgangers sieren de hotelkamers van het Sweets-hotel vaak al decennia, soms eeuwen, het straatbeeld van Amsterdam. Overnachten doen toeristen bij dit hotel namelijk in voormalige burgwachtershuisjes. Verspreid over de Amsterdamse grachten heeft elk huisje een geheel eigen uitstraling. Van kenmerkend strak wederopbouwbeton tot de Amsterdamse School en van net genoeg ruimte voor één bed tot kamers met meerdere verdiepingen.

Van een centrale receptie is geen sprake. Inchecken gaat middels een digitale sleutel. Via een tablet hebben gasten vervolgens toegang tot de online receptie, waar men terecht kan voor ontbijttips, vragen, klachten of ander menselijk contact. Echt persoonlijk wordt het niet, efficiënt is het wel. De eerste zes brugwachtershuisjes zijn inmiddels te boeken. De overige 22 worden in de loop van dit jaar aan het assortiment toegevoegd.

uitzonderlijk-overnachten-top-7
Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 101

Deze keer: de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau