Vijf vragen aan

Vliegticketgoeroe Jelmer de Boer komt met tweede boek

“Mensen vroegen me waar ik al die reizen van betaal”

08 februari 2018, Roel Janssen, 1 minuut

Jelmer de Boer kennen we van zijn scherpe vlogs, waarin hij de meest belachelijke gezondheidsmythes te kakken zette. Tegenwoordig moonlight hij als ‘vliegticketgoeroe’. In zijn nieuwe boek Thuisblijven is duurder legt hij haarfijn uit hoe jij voor een paar tientjes de wereld rondreist.

Vertel, waarom een boek over het scoren van goedkope vliegtickets?
“Ik reis heel veel en krijg vaak de vraag waar ik dat allemaal van betaal. Ik schreef eerder een lange blogpost over hoe ik precies aan al mijn vliegtickets kom en dat artikel werd heel vaak gelezen. Mensen snakken blijkbaar naar een manier om minder te betalen voor vliegtickets. Dat goed uitleggen in een blog of een reeks appjes gaat eigenlijk niet, daarom besloot ik er een heel boek aan te besteden.”

Wat denk je: zegt iedereen na het lezen van Thuisblijven is duurder spontaan zijn baan op om de wereld rond te gaan reizen?
“Zo makkelijk is het niet. Er zijn vast mensen die na het lezen van mijn boek teleurgesteld zijn dat er niet één gouden tip bestaat waarmee je goedkope tickets in huis haalt. Als je ergens goed in wilt worden, zoals in dit geval het goedkoop scoren van vliegtickets, dan zul je er veel over moeten lezen en leren. In mijn boek leg ik daarom uit hoe de luchtvaart werkt, hoe het systeem van vliegtickets in elkaar zit en geef ik tips die je kunt toepassen om je reis zo goedkoop mogelijk te maken.”

Opvallend: voor dit boek werk je niet samen met een uitgever. Waarom?
“Werken met een uitgever is fijn, ze nemen je allerlei dingen uit handen, maar ik was niet helemaal tevreden met het eindresultaat van mijn eerste boek Eet taart, krijg een sixpack. Dat zit ook in mijn karakter: ik voel mij snel bezwaard als iemand mij werk uit handen neemt. Dit keer dacht ik: ik probeer het gewoon zelf. En ik vind het ook wat ouderwets om het via een uitgever te doen.”

Op je website geef je precies bloot hoe dit boek tot stand is gekomen en wat je eraan verdient. Gewaagd.
“Iemand reageerde door te zeggen dat nette mensen niet vertellen wat ze aan iets verdienen. Onzin! Alles in de wereld kost geld, dus waarom praten we daar niet open over? Dat is echt iets Nederlands. Ik wilde het zo transparant mogelijk aanpakken. Mensen zien dus op mijn site precies wat de status van het boek is, wat ik eraan verdien en vooral wat het kost.”

In je boek schrijf je ook over het milieu. Is dat niet een beetje in strijd met mensen leren om goedkoop te vliegen?
“Er zijn meer dingen slecht: ik vind niet dat je moet stoppen met vliegen én de verwarming uit moet zetten én moet stoppen met vlees eten. Ik probeer het zelf te nuanceren, door op andere dingen te letten. Bovendien is er niet echt een andere manier om de wereld rond te reizen dan vliegen. Daarbij leer je mijns inziens weer veel door andere landen en culturen te bezoeken, ga je jezelf een stukje minder belangrijk te vinden en krijg je meer respect voor anderen.”

 

thuisblijven is duurder jelmer de boer

Thuisblijven is duurder van Jelmer de Boer is vanaf nu te koop.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau