Fantasy scoort

The Shape of Water is niets minder dan een meesterwerk

Filmrecensie

Leestijd: 2 minuten - door Boyd van Hoeij op 15 februari 2018

Een fantasyfilm die nominaties voor de Oscars binnensleept? Dat is iets nieuws. Het lukte Guillermo del Toro met The Shape of Water.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en gaat over de stomme schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins). Zij werkt in een Amerikaans overheidsgebouw waar een vreemd waterwezen (Doug Jones) uit het Amazonegebied gevangen wordt gehouden. 

“De film is een roerende hommage aan onbezonnen liefdesmusicals uit de jaren veertig”

Het wezen, dat op een mens lijkt maar kieuwen en schubben heeft, kan net als zij niet praten en houdt ook van gekookte eieren. Dat schept een band.

Naast een donker, wondermooi sprookje, dat zich gedeeltelijk onder water afspeelt, is The Shape of Water een roerende hommage aan de onbezonnen liefdesmusicals uit de jaren veertig en vijftig en een zinnebeeld voor het aanvaarden van iedereen die anders is.

Dat laatste komt niet alleen tot uiting wanneer Elisa en het wezen gevoelens voor elkaar lijken te krijgen, maar ook in de vorm van Elisa’s band met haar buurman, Giles (Richard Jenkins), een talentvolle reclametekenaar van middelbare leeftijd, wiens carrière en liefdesleven nogal in de weg worden gezeten door het feit dat hij van de mannenliefde is.

Dit pleidooi voor verdraagzaamheid is betoverend in beeld gebracht en wonderschoon gespeeld door de hele cast, met naast Hawkins en Jenkins ook mooie rollen voor Octavia Spencer, als een collega van Elisa, en Michael Shannon, als de wrede baas die het onderzoek naar het mysterieuze wezen leidt. Nu al een van de beste films van het jaar.

The Shape of Water
Guillermo del Toro
Met Sally Hawkins, Doug Jones en Michael Shannon

Vanaf 15 februari in de bioscoop

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 102

Deze keer: queer in tijden van corona

Neem een abonnement

Geef cadeau