Winq reiskompas

Gay travel tips voor Thessaloniki

De hotspots van Winq

Leestijd: 3 minuten - door Martijn Kamphorst op 25 januari 2019

De mannen, de feesten en vooral het eten: prachtige metropool Thessaloniki is in één woord heerlijk. En met de gayscene gaat het ook goed: in 2020 organiseert de stad EuroPride. Dit zijn onze gay travel tips voor Thessaloniki.

Hoe is de leefsituatie van LHBT’s in Thessaloniki? 
In 2011 werd de progressieve, vol getatoeëerde zakenman Yiannis Boutaris aangesteld als burgemeester. Boutaris, die in een interview ooit aangaf op seksueel gebied zo’n beetje álles weleens te hebben geprobeerd, zei desgevraagd in 2011 open te staan voor een gaypride in Thessaloniki. Een jaar later namen twee Thessalonikiërs de proef op de som en sindsdien zit het evenement enorm in de lift. Vorig jaar bemachtigde de kuststad zelfs het stokje om in 2020 EuroPride te organiseren. Daarmee wordt het de eerste Zuidoost-Europese stad die het evenement zal hosten. Het heeft ook invloed op het nachtleven, waar steeds meer gaybars en -clubs de kop opsteken. Ook dragqueens weten met name in Thessaloniki, ondanks de nog altijd heersende machocultuur, steeds meer een plekje te bemachtigen.

Gay Travel Tips Thessaloniki
Op het eerste gezicht is Thessaloniki niet de mooiste stad, maar die schoonheid openbaart zich al na enkele uren.

Waar en wat kun je het best eten?
Naar klassiekers als tzatziki of moussaka mag je goed zoeken in Thessaloniki. Internationale ketens als McDonald’s en KFC kregen in deze stad amper voet aan de grond, simpelweg omdat de plaatselijke bevolking zijn neus ophaalt voor dit ondermaatse fastfood. Ieder toerismebureau zal je vertellen dat het in Thessaloniki onmogelijk is om slecht te eten, en het blijkt oprecht waar. Zelfs op plekken waar doorgaans verschrikkelijke tourist traps te vinden zijn, kun je in deze stad goed en goedkoop je buikje rond uit. Een uitspringer is fetarestaurant Mia Feta. En probeer zeker een keer de traditionele ‘trigono’, een zoet bladerdeeghoorntje, gevuld met room. Bij bakkerij Elenidis kun je terecht voor het origineel.

Waar kun je het best slapen?
Overnachten in Thessaloniki hoeft niet duur te zijn. Via Airbnb regel je al een kamer à ongeveer 40 euro per nacht, maar ook prijzen voor hotelovernachtingen rijzen niet bepaald de pan uit. Wil je een wat luxer verblijf? Dan raden we bijvoorbeeld het Astoria aan, in hartje centrum. Enige nadeel van Thessaloniki is dat er geen stadsstrand is, daarvoor zul je een bootje moeten pakken naar Perea of het iets minder toeristische Halkidiki. Of je blijft lekker slapen in het Capsis Hotel, waar je op het dakterras een frisse duik kunt nemen in het luxe zwembad, met prachtig uitzicht over de stad.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
De meeste plekken in Thessaloniki kun je prima te voet bereiken. Verder is een uitgebreid busnetwerk, maar je kunt je ook prima voor een habbekrats met de taxi van A naar B laten vervoeren (ongeveer 1,30 euro per kilometer). De officiële stadstaxi’s zijn blauw, met een wit dak. De stad beschikt ook over een deelfiets-service: ibike.

"Let op: daten gaat in Griekenland vaak via de computer"

Waar vind je de mannen?
Als het je niet lukt om in een van de bars, clubs of straatfeesten een authentieke Griek aan de haak te slaan, kun je natuurlijk apps proberen. Maar let op: in Griekenland heeft niet iedereen een telefoon waar de nieuwste apps op kunnen draaien, dus gaat daten vaak via de computer. PlanetRomeo is daardoor enorm populair. Op apps als Scruff kom je er bekaaid vanaf: daar scroll je al snel door profielen van jongens die 200 km verderop zitten. En daar wil je in Thessaloniki even níéts van weten, want in deze stad ben je voorlopig nog lang niet uitgegeten en gesjanst.

Waar kun je uit?
Onder andere bij club eNola, café Anothen, cocktailbar Candybar en wijnbar Don’t Tell Mama kun je ruimschoots aan je trekken komen. Bijna nergens hangt overigens een regenboogvlag uit, maar de plaatselijke LHBT’s weten precies welke kroegen en bars ‘van hen’ zijn. Anothen is een leuke bar waar licht homo-erotische kunst wordt verkocht. Bij Candybar kun je terecht voor een ruime selectie cocktails. Er is ook een transbar, maar dat is geen baken van emancipatie: veel transvrouwen in Thessaloniki doen aan prostitutie en regelen hier hun klanten. Voor een intieme dansvloer vol zweterige, behaarde Griekse mannen kun je terecht bij club Enola, al raden we je in dat geval wel een paar oordopjes aan. De muziek staat hier snoeihard.

Gay Travel Tips Thessaloniki
De relatief nieuwe Pride in Thessaloniki wordt ieder jaar groter. © Pedro Ant

Verstopte parel
We kunnen niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het is om restaurant Duck te bezoeken wanneer je in Thessaloniki bent. Aan het roer van dit restaurant, midden op een industrieterrein buiten de stad, staat de 36-jarige Ionna Theodorakaki. Ze is zowel chef-kok als eigenaar van de zaak, die oorspronkelijk werd opgericht als kantine voor de omliggende bedrijven. Van lamswang tot een crème van visseneitjes, tot een simpele tomatensalade: alles wordt hier verheven tot culinair hoogtepunt. En na meerdere gangen ben je nog geen 35 euro verder.

Omslagbeeld: Georgios Alexakis

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 102

Deze keer: queer in tijden van corona

Neem een abonnement

Geef cadeau