COC-voorzitter Tanja Ineke reikte tijdens het nieuwjaarsfeest van COC Nederland traditiegetrouw de Bob Angelo Penning uit. Die prijs gaat ieder jaar naar een persoon of organisatie die zich heeft ingezet voor de acceptatie van LHBTI's in Nederland.

Heilige grond
Stichting Homomonument kreeg de Bob Angelo Penning ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. Het monument is volgens het COC ‘heilige grond’ voor de LHBTI-emancipatie in Nederland.

Levend monument
"De stichting heeft ervoor gezorgd dat het monument sinds de oprichting in 1987 is ontwikkeld in een levend monument en een plek is geworden om te herdenken, te protesteren en te feesten." Initiatiefnemer Bob van Schijndel en bestuursvoorzitter Daan Smeelen namen de prijs in ontvangst.

Broer en zus
Ook sportactivist Karin Blankenstein ontving een Bob Angelo Penning voor haar jarenlange inzet voor de acceptatie van homo’s binnen de voetbalwereld. Na het overlijden van haar broer John Blankenstein, een van de weinige openlijk homoseksuele scheidsrechters binnen de voetbalwereld, richtte zij in 2016 de John Blankenstein Foundation op. John Blankenstein ontving de penning zelf in 2003.

Vorige winnaars
Vorig jaar kregen André van Duin en Miriam van der Haven de penning. André kreeg die voor zijn bijdrage aan de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland en zijn werk voor roze ouderen. Miriam ontving de penning omdat ze zich al jaren inzet voor de emancipatie van interseksepersonen in Nederland en de rest van de wereld.

Rainbowvote.NU
Tijdens het Nieuwjaarsfeest van COC Nederland werd ook verkiezingswebsite Rainbowvote.nu gelanceerd, de LHBTI-kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op de site lees je hoe gemeentelijke partijen denken over LHBTI-kwesties en vind je zogenaamde 'regenboogkandidaten'. Je kunt je op Rainbowvote.nu verdiepen in wat partijen de afgelopen periode hebben gedaan voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, trans en interseksepersonen en wat hun beloftes zijn voor de toekomst.