“Een van mijn eerste musicalrollen was een homoseksueel”, vertelde Paul Groot tijdens het interview met Radio 1. “Mijn agent vroeg of ik mij dat wel realiseerde. 'Ja en?' vroeg ik. 'Nou, dat je je er wel bewust van bent’, antwoorde hij.”

Zelf had hij er geen problemen mee. “Dat soort rollen ligt in mijn range, ik heb er geen enkel bezwaar tegen. Dat hoort bij mij, dat mag er zijn.” Hij vervolgt: “Het zijn interessante rollen.” Hij speelde in het verleden homoseksuele personages als Robert Long en Wim Sonneveld.

Zelf kwam Groot in de jaren tachtig uit de kast. “Het was de periode dat aids opkwam. Het voelde toen heel onveilig om uit de kast te komen. Ik was echt doodsbang, ik heb echt jarenlang de rem op mijzelf gehouden voordat ik eindelijk eens wat probeerde op dat gebied.”

Momenteel speelt de Koefnoen-acteur de rol van componist/songwriter Cole Porter in de musical You're the Top. Porter deed er alles aan om zijn homoseksualiteit geheim te houden. Hij ging zelfs een schijnhuwelijk aan met socialite Linda Lee Thomas. Door zijn groeiende populariteit werd het voor de songwriter steeds moeilijk om zijn seksuele oriëntatie geheim te houden. Toch bleef hij getrouwd met Thomas tot zij overleed.

Bron: NU.nl / Beeld: Poster musical 'You're the top'