Vorige week berichtten we over Eugene Wojciehowski en Pavel Stotsko. Dit Russische homokoppel was begin dit jaar getrouwd in Denemarken. Tot hun verbazing kregen ze aan de grens zonder morren de juiste stempels in hun paspoort: het huwelijk was ook in Rusland rechtsgeldig, dankzij een maas in de wetgeving – een zogeheten loophole. 

Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond. De Russische autoriteiten zijn inmiddels op zoek naar Eugene en Pavel. Volgens een bericht op de Facebookpagina van een Russische homorechtenbeweging heeft de politie het afgelopen weekend het appartement van het koppel omsingeld. In het bericht staat dat de politie het huis wilde binnendringen. Daarnaast hebben ze de elektriciteit en de internetverbinding afgesloten.

Inmiddels zijn de paspoorten van de mannen ongeldig verklaard. Ook de ouders van Pavel hebben bezoek gekregen van de politie, evenals een aantal dreigtelefoontjes. Het Russische onafhankelijke tv-station Rain TV, dat een reportage had gemaakt over het koppel, is gedwongen de beelden achter een 18+-restrictie te zetten, ondanks het feit dat er alleen drie pratende mannen in beeld waren, gewoon met kleren aan.

De overheid heeft verder bij monde van minister Vitaly Milonov van het ministerie van Binnenlandse zaken bekendgemaakt dat de wet ‘zo snel mogelijk wordt aangepast’ om dergelijke gevallen te voorkomen.

Vorige week werd ook bekend dat 83% procent van de Russen vindt dat seks tussen mannen verwerpelijk is. In 2008 was dat nog 76% en in 1998 68%.

Bron: Gay Times