“Het zou niet nodig moeten zijn”, zegt Naomie Pieters van Black Queer & Trans Resistance Nederland. “Maar dat is het wel. In de afgelopen weken zijn er verschillende homoseksuele mannen het slachtoffer geworden van geweld. Ons doel met de mars was om een geluid af te geven aan de samenleving. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn!”

Hatecrime
“Daarnaast willen we de politie laten weten dat een hatecrime niet afgedaan moet worden als een beroving.” Ze doelt op de gewelddadige aanval op een 24-jarige jongen in Amsterdam.

Het slachtoffer werd op een zaterdagavond door drie mannen uitgescholden voor ‘boeler’, straattaal voor ‘flikker’. Daarna werd hij tegen de grond gewerkt, waarna hij met een baksteen op zijn hoofd werd geslagen. Vervolgens beroofden de daders hem van zijn tas.

“Dat werd door de politie afgedaan als een beroving, terwijl hij duidelijk voor ‘homo’ werd uitgescholden. Hetzelfde geld voor de man die in het Westerpark in elkaar geslagen werd, bij een homo-ontmoetingsplek nota bene.”

Tijd voor actie
Rond de 150 mensen liepen zondagmiddag mee tijdens de mars in Amsterdam.  “We laten zien dat we niet langer thuis blijven. We komen op voor onze rechten en laten onze stem horen in een tijd waar veel mensen zich onveilig voelen.”

De demonstratie was ook bedoelt om te laten zien dat er nog steeds veel discriminatie is binnen de homo-gemeenschap. “Als zwarte homo heb je het zwaar. Je hebt al te maken met homofobie, en daarnaast ook met racisme. Alleen al op Grindr. De dingen waar mannen met een kleur voor worden uitgescholden, dat is niet normaal. Ze worden als lustobject gezien. Er is nog heel veel werk aan de winkel.”

Coverbeeld: Kees van Dijk