Ian McKellen is 78 jaar, maar weet van geen ophouden. Vorig jaar was hij nog te zien als Cogsworth in Beauty and the Beast en binnenkort is hij te zien in een bewerking van Shakespeares Hamlet. Ook is McKellen actief op Twitter, alwaar hij herinneringen ophaalde aan zijn coming-out.

McKellen schreef: ‘Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die gay is en spijt had van zijn coming out. Het leven begint pas echt zin te krijgen als je open en eerlijk bent. Vandaag is het dertigjarige jubileum van de radiodiscussie op de BBC waarin ik openbaar maakte dat ik gay ben. Dat ben ik dus aan het vieren!’

Hij haalt een radiouitzending aan op BBC Radio 3, waar een debat plaatsvond over Section 28. Dat was een nieuwe toevoeging aan de wet waarin werd bepaald dat er geen ‘promotie’ mocht worden gemaakt voor homoseksualiteit op scholen. Ook werd bepaald dat relaties tussen mannen of tussen vrouwen niet langer werden gezien als normaal.

Die wetgeving is inmiddels allang weer teruggedraaid, maar Ian McKellen is zich altijd blijven inzetten voor de homogemeenschap. Hij is medeoprichter van de belangenorganisatie Stonewall en voerde campagne voor homorechten in verschillende landen. Hij veroordeelde de anti-homowetten in India, probeerde andere acteurs te overtuigen uit de kast te komen en organiseerde protesten tegen de situatie in Tsjetsjenië.

In zijn bericht vervolgde McKellen: ‘Ik ben er heel trots op dat mijn kleine bijdragen er mede toe hebben geleid dat de wet in ons land is aangepast, en dat de houding richting homo’s is verbeterd.’

Bron: Gay Times