Van diverse karakters in Disney-films wordt beweerd dat ze gay zijn. Niet openlijk, maar door bekende ‘codes’ te gebruiken verwijzen de makers ernaar. Veelal zijn het echter wel de slechteriken die dergelijke codes hebben meegekregen. Genoemd worden Scar uit The Lion King of Gouverneur Ratcliffe in Pocahontas.

De organisatie National Student Pride maakt een podcast, genaamd QueerAF. In de nieuwste aflevering gaan de makers op onderzoek uit naar de beweegredenen van Disney.

Volgens hen is dit terug te voeren naar de jaren dertig van de vorige eeuw, toen de Hayes Code werd ingevoerd. Dat was een lijst met regels en verboden waaraan filmmakers vanaf dat moment moesten houden. Zo mocht er geen bloot meer worden getoond en waren verwijzingen naar seksualiteit aan strikte regels gebonden.

De Hayes Code werd in 1968 weer afgeschaft, maar filmexperts zeggen dat deze bij Disney nog altijd voortleeft. In de podcast wordt Cynthia Carter opgevoerd, die zegt dat niet altijd negatief hoeft te worden uitgelegd.

Volgens haar overheerste vroeger het conservatisme in Hollywood en was dat de reden voor die geslotenheid. Tegenwoordig zou het vooral fijn zijn om gay karakters niet expliciet in beeld te brengen zodat iedereen daar zijn eigen interpretatie aan kan geven: zij die van niets weten zien gewoon een karakter, anderen die de onderliggende boodschap wel doorhebben, kijken er op hun eigen manier naar.

Luister hier naar de podcast met de titel ‘Why does Disney still hide it’s gay charachters?’

Bron: GayStarNews