Door darkrooms, speelkamers en gloryholes in de sauna, ging de belastinginspecteur ervan uit dat de sauna vooral bedoelt was om seks te hebben. Daardoor moest de eigenaar van de sauna 21% btw rekenen, in plaats van het lage tarief van 6%, het normale tarief voor een sauna. 

Maar daar was de eigenaar het volgens De Telegraaf niet mee eens. Hij ging naar de rechtbank en wat blijkt? De rechter geeft de inspecteur ongelijk. Volgens hem is het niet duidelijk of de mannen voor seks, of voor een 'ontspannen' saunabezoek naar de sauna gaan.

En daar is de rechter het mee eens. Volgens hem bemoeit de eigenaar zich niet met wat sauna-bezoekers binnen doen.

“Als een dienst uit verschillende elementen bestaat, moet de dienst voor het bepalen van het toepasselijke btw-tarief worden gesplitst in de hoofddienst en in de bijkomende diensten”, vertelt fiscalist Monique Ligtenberg aan De Telegraaf. “Het tarief dat voor de hoofddienst geldt, werkt door naar de bijkomende diensten. De rechtbank volgt het standpunt van de exploitant: sauna-bezoek staat voorop, seks is secundair. Daarmee valt de hele entreeprijs onder het tarief van 6%.”