Een laatste kans, dat is wat Andrei Vreeling van het CDJA kreeg, hij mocht plaatsnemen in het bestuur van de jongerentak van het CDA. Inmiddels is hij er alweer uitgezet. “Het verleden van Vreeling was tot op zekere hoogte bekend bij de leden en het bestuur”, schrijft het bestuur donderdag in een verklaring. 

“Vreeling heeft hier openlijk over gespreken en meermalen excuses voor gemaakt, ook in de richting van onze homoseksuele achterban. Zij waren bereid hem het voordeel van de twijfel te geven, zodoende dat wij als bestuur ook besloten hem een tweede kans te geven.”

Homofobie
Drie jaar geleden stapte de jonge politicus al op als bestuurslid van het CDA in Hellevoetsluis, dat deed hij omdat hij verschillende homofobe uitspraken op Facebook had gedaan. Zo stelde hij dat ‘homoseksualiteit niet in de kerk thuis hoort’ en ‘homoseksualiteit een zonde is, net zoals stelen en moorden’.  

Nu zijn er meer opmerkingen uitgelekt. Zo zou hij op Facebook een homoseksuele man een ‘betonschaar behandeling’ hebben toegewenst. “In de loop van de week zijn er met verloop van tijd meerdere berichten in de openbaarheid gebracht waar wij als afdeling niet bekend mee waren”, vervolgt het bestuur in een verklaring. 

"Wij zijn ontzettend geschrokken van de berichten" 

“Deze berichten zijn van een dusdanige toon dat wij hier ontzettend van zijn geschrokken. De uitlating die Vreeling in het verleden gedaan heeft, passen in die hoedanigheid absoluut niet bij het CDJA. Homoseksualiteit heeft een vanzelfsprekende plek binnen de partij, zeker in Arnhem waar binnen het CDJA en CDA meerdere homoseksuelen zowel publieke rollen vervullen als achter de schermen.”

Het CDJA distantieert zich van zijn uitspraken en heeft hem uit het bestuur gezet. Vreeling kwam vaker in opspraak. Hij wilde een ‘stille tocht’ op touw zetten voor een opgedoekte jongerenraad, wat op groot verzet van de raad kon rekenen. Bovendien werd hij vijf jaar geleden opgepakt omdat hij een kwetsende tekst had getwitterd na de zelfmoord van een 13-jarig meisje.

Bron: De Gelderlander / Beeld: AD en CDA