Uit de kunst

“Ik hoef niet origineel te zijn”

Fotograaf Paul Sixta

Leestijd: 5 minuten - door Roel Janssen op 11 februari 2018

Een Instagram vol naakte mannen, daar moet wel een verhaal achter zitten. Paul Sixta besloot vier jaar geleden ‘echte mensen’ te gaan fotograferen, nu is het tijd dat hij zichzelf bloot geeft.

“Vroeger werkte ik als fotograaf en filmmaker vooral met acteurs en modellen. Op een gegeven moment zag ik daar het nut niet meer van in. Het is een geknutselde manier om een verhaal te vertellen en ik ging mezelf afvragen waar ik eigenlijk mee bezig was. Daarom besloot ik ermee te stoppen en me te richten op ‘echte’ mensen.

Wat mij aan fotografie fascineerde, is het contact dat je met mensen hebt. Nieuwe mensen ontmoeten en vastleggen voor een camera. Ik ben vier jaar geleden weer bij de basis begonnen, in mijn eigen huis ging ik mensen met natuurlijk licht naakt fotograferen.

Interview met fotograaf Paul Sixta

Het heeft mij altijd aangetrokken, al toen ik twaalf was fotografeerde ik mensen. Foto’s maken waar geen mensen opstaan vind ik niet interessant, dat is gewoon minder spannend.

De mensen die ik fotografeer, haal ik overal vandaan. Ik fotografeer veel homoseksuele mannen, dus ergens hou ik het dicht bij mezelf. Voor mij is het belangrijk dat ik ze nog niet ken. Ik spreek ze aan op een feestje of bijvoorbeeld via Grindr. Eigenlijk zit ik dus best wel in mijn eigen gay-bubbel, haha.

Een onderdeel van mijn werk is dat ik de persoon voor de lens wil leren kennen. Daar ben ik meestal zo’n twee á drie uur mee bezig. Voor sommige is het bijna een therapeutische sessie, mensen vertellen persoonlijke verhalen of beginnen te huilen, maar ik ben geen therapeut.

“Ik zoek naar meer diversiteit, maar het is toch moeilijker jezelf bloot te geven als je vindt dat je niet aan het perfecte plaatje voldoet”

Ik vind het heel fijn dat niet iedereen ‘het perfecte’ lichaam heeft, al moet ik zeggen dat mijn werk daar wel teveel uit bestaat. Ik zoek naar meer diversiteit, maar het is toch moeilijker jezelf bloot te geven als je vindt dat je niet aan het perfecte plaatje voldoet.

Origineel hoef ik niet te zijn. Het is ook niet mijn illusie dat ik dat ben, we kennen allemaal foto’s van mooie mannen, Instagram staat er vol mee. Vaak zijn naaktfoto’s te geposeerd, in die zin is mijn werk anders en voegt het iets toe.

Interview met fotograaf Paul Sixta

Een fotograaf heeft snel de macht. Ik ken de verhalen van modellen die misschien iets verder gingen dan ze eigenlijk wilden, dat ze foto’s online zien die ze zelf niet hebben goedgekeurd. Ik vind het juist belangrijk dat mensen zelf blij zijn met de foto’s die ik van ze heb gemaakt.

Met selfies heb ik niks. We leven in een tijd waarin iedereen foto’s van zichzelf op Instagram plaatst. Dat heeft iets narcistisch waarvan ik niet weet wat ik ervan vindt. Het heeft wel invloed op het zelfbeeld van mensen: veel homomannen plaatsen foto’s zonder shirt op Instagram en krijgen meteen likes en reacties, maar wat als ze die niet krijgen? Het creëert een vertekend beeld van jezelf.  

Mensen die de hele tijd maar dezelfde foto’s van zichzelf plaatsen vind ik ook niet meer interessant, het is een trucje. Ik heb niet het gevoel dat ik dat niet kan doorbreken.”

Interview met fotograaf Paul Sixta

Mensen die alleen maar foto’s van zichzelf plaatsen vind ik ook niet meer interessant, het is een trucje. Ik heb niet het gevoel dat ik dat niet kan doorbreken.”

Paul Sixta is op dit moment bezig een boek samen te stellen met zijn foto’s, tot die uitkomt, kun je hem volgen op zijn Instagramkanaal.

In ‘Uit de kunst’ zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerde tekenaar, een fenomenale fotograaf of een begenadigd breier? Laat het ons weten via redactie@winq.com.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 95

Deze keer: Sauvage-acteur Félix Maritaud, mannen in rokken en Netta

Neem een abonnement

Geef cadeau