Afgelopen week kwam VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck uit de kast als transvrouw. Een dag later was Bo te zien in het nieuwsprogramma. Bij voetbalprogramma Voetbal Inside hebben ze er op geheel eigen wijzen op gereageerd door ‘bekend te maken’ dat presentator René van der Gijp voortaan door het leven gaat als Renate.

“Ik heb vandaag een heel serieus gesprek gehad met René”, start Johan ‘de grap’. “René heeft een mededeling waar Nederland van gaat opkijken.” En dat was dat René voortaan door het leven gaat als Renate. De presentatoren konden hun lach niet meer inhouden. “Dat is dit op mijn 69e mag meemaken.”

Vervolgens was Van der Gijp te zien met een blonde pruik, dat op nog meer gelach van de mannen aan tafel kon rekenen. Er werd daarna gesproken over Bo, de Vlaamse journalist. 

“We moeten niet net doen of het normaal is” 

“Dit is best wel een serieus onderwerp, dat begrijp ik wel”, reageert Johan Derksen. “Ik heb het allemaal gevolgd de afgelopen dagen, ik vind het prima. Dan zit je te kijken met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven. Dan hoor ik zijn kinderen die zo blij voor hem zijn en zijn vrouw is ook zo blij. Als ik zo de hond in Grolle ga uitlaten, zit mijn vrouw al in de trein: hij blijft niet. We moeten niet net doen of het normaal is … Ik blijf het bijzonder vinden.”

“Maar er zijn mensen die er mee worstelen, een heel leven”, reageert presentator Wilfred Genee. Knap vindt Johan het niet van Bo. “Iedere gek heeft z’n gebrek.” Het item is hier te bekijken.

Satire
“Er zullen wel weer mensen over ons heen vallen”, concludeert Johan Derksen na de ‘grap’ over de opmerkingen. “Maar hopelijk begrijpen ze dat dit satire is. Ook al is het héél slechte satire.”

Onder vuur
Aan het einde van 2017 kwam het programma ook al in opspraak door homofobe opmerkingen van René van der Gijp. Hij gaf aan het programma Gordon Gaat Trouwen … Maar Met Wie? over te slaan. 

‘Ik had de keuze tussen twee homo’s die gingen trouwen of darten. Nou, toen heb ik lekker naar darten zitten kijken als je het niet erg vindt. Ik had die vaselinepot weggezet, ik denk: laat maar gaan. Ik heb even geen trek in die onzin.’ 

Het was niet de eerste homofobe opmerking. Een week eerder zei Van der Gijp bijvoorbeeld seks tussen twee mannen ‘heel ranzig’ te vinden. In 2013 stelde hij dat homo’s niet op het voetbalveld, maar in een kapperszaak thuishoren.

Activiste Sunny Bergman riep sponsors van het programma op tot een boycot. ‘Voetbal Inside laat zich al jaren van zijn meest seksistische en racistische kant zien. Deze week moesten homo’s het weer eens ontgelden.’