Vrijdag reageerde René van der Gijp op eigen wijzen op het nieuws dat VTM-journalist Boudewijn van Spilbeeck uit de kast kwam als transvrouw. Van der Gijp kwam ‘voor de grap’ ook uit de kast en droeg een pruik, vervolgens werden er spottende grappen gemaakt.

'Ik blijf het bijzonder vinden'
Dit is best wel een serieus onderwerp, dat begrijp ik wel”, reageerde Johan Derksen in de uitzending. “Ik heb het allemaal gevolgd de afgelopen dagen, ik vind het prima. Dan zit je te kijken met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven. Dan hoor ik zijn kinderen die zo blij voor hem zijn en zijn vrouw is ook zo blij. Als ik zo de hond in Grolle ga uitlaten, zit mijn vrouw al in de trein: hij blijft niet. We moeten niet net doen of het normaal is … Ik blijf het bijzonder vinden.”

COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland stellen klaar te zijn met de ‘trieste trans- en homofobie in het programma’. Het wordt volgens die organisaties tijd dat sponsoren Heineken, Gillette en Toto de stekker uit het programma trekken.

“Blijkbaar zijn ze met hun ideeën over transgenderpersonen en homo’s diep in de vorige eeuw blijven hangen’, reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Tanja Ineke. “Na het zoveelste incident krijg je de indruk dat dat ook niet meer gaat veranderen. Nu is de vraag aan sponsors Heineken, Gillette en Toto en aan RTL of ze zich echt nog langer willen associëren met programmamakers die hun kijkcijfers proberen op te krikken met trans- en homofobie. Wat ons betreft gaat de stekker eruit.”

Zowel de PvdA, GroenLinks als de KNVB hebben zich bij het standpunt van COC en TNT aangesloten.

Van de buis?
RTL denkt daar anders over, de zender heeft de drie heren uit het programma opnieuw aangesproken over de ‘grap’, maar vindt dat de mannen ‘alle ruimte moeten krijgen voor hun mening, maar dat betekent niet dat ze van alles een grap moeten maken.” 

In de Telegraaf heeft Derksen gezegd nog steeds achter de ‘grap’ te staan. “Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen.” 

Onder vuur
Aan het einde van 2017 kwam het programma ook al in opspraak door homofobe opmerkingen van René van der Gijp. Hij gaf aan het programma Gordon Gaat Trouwen … Maar Met Wie? over te slaan. 

‘Ik had de keuze tussen twee homo’s die gingen trouwen of darten. Nou, toen heb ik lekker naar darten zitten kijken als je het niet erg vindt. Ik had die vaselinepot weggezet, ik denk: laat maar gaan. Ik heb even geen trek in die onzin.’ 

Het was niet de eerste homofobe opmerking. Een week eerder zei Van der Gijp bijvoorbeeld seks tussen twee mannen ‘heel ranzig’ te vinden. In 2013 stelde hij dat homo’s niet op het voetbalveld, maar in een kapperszaak thuishoren.

Activiste Sunny Bergman riep sponsors van het programma op tot een boycot. ‘Voetbal Inside laat zich al jaren van zijn meest seksistische en racistische kant zien. Deze week moesten homo’s het weer eens ontgelden.’

Bron: Omroep Brabant