Begin deze maand werd bekend dat de Indonesische overheid mannen die seks hebben met mannen strafbaar wilt stellen. Mannen lopen dan risico op een gevangenisstraf tot 5 jaar.  

Alle tien de grote politieke partijen steunen dat voorstel. Op dit moment zijn homoseksuele mannen alleen strafbaar in gebieden waar de Islamitische wetgeving van toepassing is.

Nieuwe wet
De nieuwe wet kan nog voor 14 februari rond zijn, het nieuws van het Ministerie van Volksgezondheid om homoseksualiteit als een psychische ziekte te zien, is natuurlijk niet bevorderend voor de situatie. 

Eerder dit jaar werden er twaalf transvrouwen opgepakt in Indonesië. Die vrouwen werden door de politie op straat kaalgeschoren en vervolgens gedwongen om kleren te dragen die volgens de politie beter overeenkwam met hun geboortegeslacht.

Vernederende oefeningen
Bovendien moesten ze ‘vernederende oefeningen’ doen. Volgens politiewoordvoerder Ahmad Untung Surianata worden de vrouwen vastgehouden tot ze een ‘echte man zijn’.

LHBT’s hebben het zwaar in Indonesië. In mei 2017 werd een homopaar nog veroordeeld tot 85 stokslagen en werden er 141 mannen opgepakt in een gaysauna. Het Europees Parlement nam een resolutie aan die de mensenrechtensituatie in Indonesië veroordeelde.

Bron: Gaystarnews / Foto: De Indonesische president Joko Widodo