Wielie Elhorst

Vrije woorden of bevrijde mensen?

Column

Leestijd: 3 minuten - door Wielie Elhorst op 09 februari 2018

Als er in ons land iets aan inflatie onderhevig is, dan is het wel het vrije woord, of liever: de veelvuldige verwijzing ernaar als zo ongeveer ons grootste Nederlandse goed. Iedere week weer lees ik columns in de krant of zie ik Tweets of posts op Facebook voorbijkomen met een inhoud die mij het plaatsvervangend schaamrood op de kaken zetten.

Van alle kanten wordt ons voorgehouden dat deze schrijfsels een uitdrukking van de vrijheid van meningsuiting zijn en een kostbaar bezit dat tegen grote dreiging moet worden beschermd. Je moet kunnen zeggen wat je wilt! Je hoeft niet eens zo nauwkeurig te kijken of te luisteren om te zien dat dit ‘vrije woord’ vaak niet veel meer is dan een ruimte waarin men zich naar alle hartenlust kan laten gaan, zonder na te denken over de consequenties en/of het nadelige effect dat het kan hebben op de levens van anderen.

“De woorden van René van der Gijp in de rol van een transgender moesten we opvatten als satire, kregen we te horen. Maar een satire waarop?”

Het optreden van ‘Renate’ in het tv-programma Voetbal Inside was wat mij betreft een nieuw dieptepunt. De woorden van René van der Gijp in de rol van een transgender moesten we opvatten als satire, kregen we te horen. Maar een satire waarop? Vroeg ik mij af. En waarom? Waarom moest het ongelooflijk integere en authentieke verhaal van de Vlaamse tv-journalist Bo van Spilbeeck voorzien worden van satirische ondertiteling?

“Waarom zou je een platform willen geven aan een paar oudere witte mannen die zich als pubers gedragen in een werkelijkheid die voorgoed aan het veranderen is?”

Van goede satire kun je iets leren. Waar dat in de gewraakte VI-uitzending te vinden zou zijn, is mij nog steeds een raadsel. Ik ondersteun van harte de oproep van Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland aan de sponsoren van het RTL-programma om hun steun voor de wanvertoning van de presentatoren in te trekken. Waarom zou je een platform willen geven aan een paar oudere witte mannen die zich als pubers gedragen in een werkelijkheid die voorgoed aan het veranderen is?

Geen enkel vermogen tot reflectie of zelfcorrectie. Gewoon jezelf leeg laten lopen, zonder nadenken, en ook nog op een groep die nauwelijks weerstand kan bieden en voor wie de gebruikte woorden uiterst schadelijk zijn. En dat kan dan gewoon op tv, in Nederland.

Echte vrije woorden worden gesproken door ‘bevrijde mensen’, zoals Bo van Spilbeeck. Bij alle achterlijkheid die hen helaas ten deel valt, tel ik ondertussen mijn zegeningen: te leven in een samenleving waarin de verhalen van die mensen gewoon verteld worden en verteld kúnnen worden. God dank.

Wat is het gedrag en wat zijn de woorden van de heren aan de VI-tafel op de keper beschouwd? Achterhoedegespartel. Het gaat voorbij en zij gaan voorbij. Ze zijn stof dat we van onze pumps  moeten schudden. Wij gaan ondertussen onverstoorbaar verder met het vertellen van verhalen van bevrijding: niet meer geknecht te worden, maar stralend nieuw in het leven te staan als Bo van Spilbeeck.

En die verhalen, zo weet ik, worden niet alleen op een publiek podium vertelt, maar ook in de levens van mensen die niemand ooit zal kennen; mensen die niets anders kunnen dan vrij zijn en hun werkelijk vrije woorden met hun omgeving delen. Zij zijn de getuigen van een nieuwe wereld, die uiteindelijk al het gespartel van mopperende, oudere, meestal heteroseksuele mannen achter zich zal laten.

Het vrije woord…? Geef mij maar bevrijde mensen.

Foto: Peter van der Wal

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 101

Deze keer: de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau