Interview

Queer: de eerste politieke partij met een transgender lijsttrekker

“Als je je druk maakt om erfpacht, moet je niet op ons stemmen”

17 februari 2018, Roel Janssen, 4 minuten

Op 21 maart trekken de meeste Nederlanders naar de stembus voor de Gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam en Zandvoort staat dit jaar een bijzondere nieuwe deelnemer op het stembiljet: Queer, de eerste partij met een transgender lijsttrekker. We spraken met oprichters Jeanine Squirrel en Enno de Vos.

Kunstenaarsduo Squirrel en De Vos, beiden gepensioneerd, richtte een aantal maanden terug hun partij op. De belangrijkste speerpunten: iedereen moet zichzelf kunnen zijn en er moet meer geld naar kunst en cultuur.

Ik ontmoet hen in hun huis op de Wallen in Amsterdam. Lijsttrekker Squirrel zit in een prachtige jurk aan de koffietafel. De Vos, die jarenlang werkzaam was in de Amsterdamse deelraad, zit ernaast, met een flinke stapel papieren. De aanmeldingen zijn gedaan en de campagneposters en de vereiste dertig ondersteuningsverklaringen zijn binnen.

“LHBT+: je wordt helemaal gek van al die letters”

Squirrel en De Vos presenteerden hun partij afgelopen zomer in Hoorn, tijdens een tentoonstelling over transpersonen – lijsttrekker Squirrel is zelf transgender. “We hebben ons aangemeld in Amsterdam en Zandvoort”, vertelt ze. “We wonen beiden in Amsterdam en kennen de politieke en culturele situatie hier goed. Sinds kort hebben we ook een huis in Zandvoort, maar het blijkt nog best een uitdaging om daar ook een netwerk op te bouwen.”

Over de naam waren ze het snel eens. Dat moest ‘Queer’ worden en niet ‘LHBT+’. “Je wordt helemaal gek van al die letters”, verzucht De Vos. “Iedereen wil z’n eigen dingen hebben.” Squirrel voegt toe: “Met het klassieke ‘queer’ betrekken we nagenoeg iedereen, het is een mooie geuzennaam.”

Doelen
“Sommige mensen denken dat we een one-issuepartij zijn, dat probeer ik hen gelijk uit het hoofd te praten”, vertelt De Vos. “We zijn een niet-confessionele, sociaal-liberale partij, die in het bijzonder opkomt voor de queer-gemeenschap.”

Squirrel en De Vos willen dat iedereen kan zijn wie hij, zij of hen wil zijn. De Vos: “De laatste tijd lijkt het wel of er om de haverklap homo’s in elkaar worden geslagen. Homoseksuele mannen krijgen vaker te maken met geweld als heteroseksuele mannen, transgender personen nog vaker.”

Verder hebben ze grote plannen voor hoofdstad Amsterdam. “Die moet weer bruisend worden, vol kunst en cultuur. Er moeten daarbij meer woningen komen en we vinden dat iedereen een menswaardig bestaan verdient. Ook moet de truttigheid verdwijnen.”

“We zijn het er allemaal over eens dat iedereen veilig over straat moet kunnen, nu nog maatregelen”

“Alle Amsterdamse partijen vinden kunst en cultuur belangrijk en ze zijn het er allemaal over eens dat iedereen – meisjes, homo’s, travestieten – veilig over straat moet kunnen, zonder risico op klappen. Mooi natuurlijk, maar dan moeten er wel maatregelen worden genomen om die kunst- en cultuursector daadwerkelijk groter te maken en ervoor te zorgen dat de veiligheid verbetert.”

Plannen
Op het vlak van veiligheid is er volgens Squirrel en De Vos veel winst te behalen in de opvoeding. “Op scholen moet er meer voorlichting komen. Er moet bekendheid aan worden gegeven dat niet ieder mens hetzelfde is. Ook moet de veiligheid op straat beter. We willen meer cameratoezicht, vooral om ervoor te zorgen dat misdrijven worden opgespoord; voor overtredingen mag af en toe best een oogje worden dichtgeknepen. Het moet niet te truttig worden allemaal.”

Hun tweede speerpunt: meer kunst en cultuur. Ik zit immers bij een kunstenaarsduo. “Er is enorm bezuinigd op kunst en cultuur”, aldus De Vos. “Die bezuinigingen willen we voor een deel terugdraaien. Vooral in de theaterwereld.”

“Wij willen eindelijk iets doen aan de veiligheid van queers”

Wat betreft het bemachtigen van zetels, zijn de twee resoluut in hun aanpak. Squirrel: “De straat gaan we niet op, dat heeft helemaal geen zin. We hopen dat het via moderne media gaat lopen en doen interviews met lokale media. Meedoen aan een lijsttrekkersdebat in een café heeft volgens ons ook geen zin. We doen af en toe wel mee, maar eigenlijk bereik je daarmee helemaal niemand. We hebben het programma op papier staan en iedereen die geïnteresseerd is, kan dat binnenkort lezen op onze website.”

“Nogmaals, wij willen eindelijk iets doen aan de veiligheid van queers en maken ons hard voor meer kunst en cultuur”, besluit De Vos. “Als je daar ook waarde aan hecht, kun je op ons stemmen. Als je je meer druk maakt om erfpacht, moet je voor een andere partij gaan. We gaan mensen niet dwingen of overtuigen om voor ons te kiezen, we willen ze vooral meer keuze geven.”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau