Yassmine El Ksaihi deed de uitspraken als voorzitter van de Poldermoskee in 2010. “Homoseksualiteit is een zonde in de islam. Dat is voor ons geen discussiepunt”, valt er te lezen in het artikel ‘Homoseksualiteit kan mij geen bal schelen, maar het is een zonde’.

De PvdO reageerde woedend. “Deze uitspraak is pure homohaat en staat de emancipatie van homo’s ernstig in de weg”, stelt lijsttrekker Wil van Soest in een persbericht.

Statement
Yassmine, nummer 7 op de lijst van D66, heeft inmiddels gereageerd op alle ophef.  In een statement schrijft ze: “Ik denk dat iedereen weet dat D66 strijdt voor homorechten. Ik sta daar voor 100% achter en samen met mijn collega’s zet ik me met overtuiging in voor de rechten van LHBTI’s.

De afgelopen paar dagen zijn er vragen gesteld over een interview dat ik acht jaar geleden heb gegeven aan het NRC. Bij dat artikel staat een kop waar ik toen al van schrok en nu nog steeds enorm van baal. Baal omdat ik weet hoe het overkomt op de LHBTI-gemeenschap. Een gemeenschap waar ik me voor inzet, op bijeenkomsten van de Gay Pride en onlangs nog bij het veroordelen van het homo gerelateerde geweld bij de Wibautstraat. Kortom: een kop waar ik mij niet in kan vinden. 

Tijdens het interview acht jaar geleden worstelde ik als 23-jarige voorzitter van de moskee met mijn rol als voorzitter. Ik wilde een inclusieve moskee opzetten, waar iedereen welkom was. Het maakte voor mij niet uit wat de seksuele geaardheid was van de bezoekers van de moskee. Ik wilde ook de conservatievere achterban hierin meekrijgen. Helaas heb ik dat toen niet goed over kunnen brengen. Als het me nu nog een keer gevraagd wordt, zou ik het ook anders formuleren.”

Lees hier de hele brief.