I Kissed A Girl was de grote doorbraakhit van Katy Perry, die zich ermee wilde ontworstelen aan haar christelijke opvoeding. In het lied zingt ze over een onmoeting met een meisje dat leidde tot een zoen, wat in bepaalde conservatieve kringen tot lichte opschudding leidde. Katy was overigens niet lesbisch of biseksueel, maar gewoon een beetje ondeugend.

In een interview met Glamour vertelt Katy dat het lied destijds werd binnengehaald als ‘lesbian-friendly’. Maar in de jaren erna zwol de kritiek aan. I Kissed A Girl zette queer vrouwen weg als oppervlakkig en bovendien zouden teksten stereotyperingen over biseksuelen bevestigen. Nu zegt Katy: ‘Als ik dat lied opnieuw zou schrijven, had ik andere teksten gebruikt.

Volgens haar is er de afgelopen tien jaar veel veranderd in de manier waarop mensen praten over seksulatiteit. ‘Als het gaat over seksualiteit en identiteit, zijn we een behoorlijk eind opgeschoten in de goede richting. Tien jaar geleden sprak men nauwelijks over biseksualiteit of welke vorm van fluïditeit dan ook.

I Kissed A Girl staat op het debuutalbum van Katy Perry. Een andere track op dat album met de titel Ur So Gay, waarin gay als een scheldwoord werd gebruikt. Ook dit kwam haar op kritiek te staan. Inmiddels is het tij gekeerd en won Katy in 2017 een award voor haar positieve bijdrage aan bewustwording rond lhbt-gerelateerde zaken, uit handen van Human Rights Campaign.

Bron: NewNowNext