up & coming

Schaamteloos verhaal

Queer Arabier

05 februari 2018, Edwin Reinerie, 2 minuten

Auteur Saleem Haddad is een wereldburger. als kind van Irakees-Duitse en Palestijns-Libanese ouders schijft hij met gemak over internationale uitdagingen.

Ergens wilde ik altijd al zo’n verhaal schrijven”, zegt Saleem Haddad, een 33-jarige Arabier over zijn debuutroman Guapa, dat vorig jaar verscheen en over schaamte en homoseksualiteit in het Midden-Oosten gaat. “Maar ik worstelde met de vorm. Ik weet dat er veel conflicten en misverstanden zijn over dit onderwerp en ik was best wel angstig dat ik de sensitiviteiten en complexiteit niet goed zou weten te vangen. En toen had ik er al geen zin meer in. Maar de Arabische Lente van 2011 leverde een goede achtergrond – eindelijk kon ik bestuderen hoe queerness zich in de Arabische wereld op politiek, sociaal en persoonlijk vlak zou manifesteren.”

Saleem Haddad
Saleem Haddad

In Guapa volgen we Rasa gedurende 24 uur. Te beginnen met het moment dat zijn oma hem met vriendje Taymour in bed aantreft. Het verhaal is deels een autobiografie van Haddad die zelf ook niet de man was die hij verwacht werd te zijn, en het gaat ook over de schaamte die daarbij komt kijken. Zijn ouders haalden de schrijver terug van Londen, waar hij woont, naar Abu Dhabi voor crisisberaad. Maar ze probeerden het boek niet uit zijn hoofd te praten. “Ik heb altijd veel vrijheid van ze gekregen. Zij zullen niet begrijpen waarom ik dit boek wilde schrijven. Maar omdat al veel mensen geraakt zijn door het verhaal, accepteren ze het wel. Ze ondersteunen mij nu echt en dat is niet makkelijk voor ze.”

Gay Arabier in het Westen
Saddad verhuisde op zijn achttiende naar Canada om te gaan studeren. Vlak daarna vonden de 9/11-aanvallen plaats. Dit is van grote invloed geweest op zijn leven. De moslimhaat verspreidde zich van de Verenigde Staten naar het meer tolerante Canada. “Heel ironisch, ik word vaak gevraagd naar de effecten van mijn boek in de Arabische wereld, maar niemand wil weten hoe het is om een gay Arabier in het Westen te zijn – de persoonlijke bedreigingen die ik heb ontvangen, waren allemaal afkomstig van blanke racisten.”

“Waar ik vooral verdrietig van word, is de groei van islamofobie en anti- Arabische sentimenten binnenin de homogemeenschap. Extreemrechts heeft ons doen geloven dat alle moslims homofoob zijn en een wereldwijd gevaar voor LHBT-ers. Terwijl de grootste tegenstanders van homorechten juist de extreemrechtse partijen zijn, niet de moslimgemeenschap.” Waar zijn volgende boek over zal gaan, weet Haddad nog niet: “Meestal kiest een onderwerp mij en niet andersom. Momenteel ben ik veel met mijn lichaam bezig. Maar ook met het lot van Irak, rouwverwerking en het milieu. We gaan zien hoe dat uit gaat pakken.”

Wat hij ook zal publiceren, Sadda zal ons vast weer weten te raken want hij maakt deel uit van de groep jonge avant-gardeschrijvers met een internationale kijk op queer verhalen.

Guapa
Guapa
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau