D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake zijn hier verontrust over. Ze hebben direct parlementaire vragen gesteld aan de Europese Commissie. Hieronder hun reacties en de vragen:

Sophie in ’t Veld: "Terwijl steeds meer landen ‘ja’ zeggen tegen openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, zet Bermuda een forse stap terug voor mensenrechten. Een treurige ontwikkeling."

Marietje Schaake: "D66 wil dat de Europese Commissie snel in actie komt. Het terugdraaien van rechten is ongehoord. Welke probleem denkt Bermuda hiermee op te lossen? Europa moet er alles aan doen om gelijke rechten wereldwijd te bevorderen."

Dit zijn de vragen:
Op 7 februari heeft Bermuda als eerste land ter wereld de rechten voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht teruggedraaid. De Grondwet van Bermuda verbiedt discriminatie op grond van seksuele oriëntiatie expliciet.

Bermuda behoort tot de overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk. De gouverneur is aangesteld door Hare Majesteit de Koningin, op advies van de Britse premier. Hij is er verantwoordelijk voor dat de overheid van Bermuda zich aan de Grondwet houdt en voor andere verplichtingen die hem door de Koningin en haar ministers zijn opgedragen.

De rechten en de bescherming van lhbti-mensen behoren tot de kernwaarden van de Europese Unie. Ze zijn een essentieel onderdeel geworden van de buitenlandse betrekkingen van de EU, zoals die zijn vastgelegd in de ‘LHBTI Richtlijnen’ zoals de Raad voor Buitenlandse zaken van de EU die in 2013 heeft vastgelegd.

1. Is de Britse premier op de hoogte van deze ontwikkeling en zo ja, is zij al in contact getreden met de autoriteiten, zowel in Bermuda als in het Verenigd Koninkrijk?
2. Is de Britse premier het ermee eens dat de Britse overheid er kennelijk niets aan heeft gedaan of tegen kon om dit besluit tegen te gaan, waardoor Bermuda de interne en externe EU-richtlijnen ondermijnt, net als de rechten voor lhbti-mensen?
3. Welke stappen zal de Britse overheid nu  nemen om de lhbti-rechten te waarborgen en zal er extra geld beschikbaar komen om dit te doen?

Bevolking
De reden  voor de overheid van Bermuda om de huwelijksrechten terug te draaien, is dat de meerderheid van de bevolking er tegen is. Huwelijken van homo’s en lesbiennes die al getrouwd zijn, blijven wel rechtsgeldig.

Lees hier in welke landen je als homo kunt trouwen.

Beeld: Creative Commons