Dit jaar heeft Stichting Maruf het Roze Lieverdje ontvangen. Juryvoorzitter Tirza de Fockert zei daarover: “Deze organisatie spant zich al vijf jaar in voor een groep Amsterdammers die vaak kampt met discriminatie binnen meerdere gemeenschappen.”

“Oprichters Dounia Jari en Dino Suhonic geven deze biculturele groep LHBT’s een veilige haven en begeleiden ze naar zelfacceptatie. Tegelijk zoeken ze de verbinding met andere groepen in de samenleving en komen ook in het publieke debat op voor de rechten van queer moslims.”

Lees ook: ‘Ik heb geluk gehad, maar veel queer moslims belanden niet eens bij een sollicitatiegesprek’

Ook Winq.nl-columnist Wielie Elhorst, predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap bij de Protestantse Kerk in Amsterdam, Pink Marrakesh-oprichter Nassiri Beleraj en de bi-culturele activist Ana Paula Lima waren genomineerd voor de prijs.

“Ze laten met hun werk zien hoe kwetsbaar je je als LHBT+ soms kunt voelen”, zei juryvoorzitter Tirza de Fockert eerder over de drie genomineerden. “Er zijn altijd Amsterdammers die je een veilige plek bieden en zich inzetten voor jouw emancipatie.”

Het Roze Lieverdje wordt tweejaarlijks uitgereikt door GroenLinks Amsterdam. De jury bestond dit jaar uit onder andere Döne Fil, Irene Hemelaar, Olave Basabose en Lady Galore.

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars van het Roze Lieverdje zijn pater Van Kilsdonk (2006), Karin Spaink (2008), de vrijwilligers van disco de Trut (2010), Dolly Bellefleur (2012), Lady Galore (2014) en Ellie Lust (2016).

Fotografie: Dino Suhonic door Monseigneur Madhatter / Visagie: Danitsja Wijnmalen