Dilemma

Orgaandonor zijn, wel of niet?

Gays mogen nog steeds geen bloed doneren

16 februari 2018, Winq redactie, 3 minuten

Deze week domineerde de donorwet het nieuws. Mensen zijn voor of tegen de verandering van die wet, maar er speelde nog iets: sommige homo’s zijn bewust geen donor omdat ze geen bloed en weefsel mogen geven.

Tom van den Nieuwenhuizen, ook wel bekend als Mister Gay Nederland, is een van de mannen die zich bewust als niet-donor hebben geregistreerd. Hij vindt het jammer dat D66 met het ontwerpen van de nieuwe donorwet niet meteen de stigmatisering van homoseksuelen heeft weggepoetst.

Mannen die gay zijn of seks hebben met mannen mogen geen bloed doneren en ook geen weefsel. Maar na hun dood mogen de organen wel gebruikt worden. Vlogger Rutger Vink schreef daarover op Twitter:

Waarom willen ze wél mijn organen maar niet mijn bloed en weefsel? Dat is de vraag die deze mannen zich nu stellen. De NOS vroeg de Transplantatiestichting hoe het zit: Met organen worden levens gered, weefsel- en bloeddonaties zijn vaak minder urgent. Bij een harttransplantatie is het binnen een korte tijd een kwestie van leven of dood. Dan accepteer je een groter risico.’

Regels
Sanquin is in Nederland de organisatie die de regels voor bloeddonatie opstelt. Daar zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt: ‘Ik snap dondersgoed dat die regels als stigmatiserend ervaren worden. Maar we baseren ons puur op statistiek. Sanquin moet wel zakelijk kijken naar hoe ziektes zich verspreiden en hoe risico's voor de kwetsbare patiënt zo laag mogelijk kunnen worden gehouden.’

Volgens de statistieken is de kans op een hiv-infectie bij mannen die seks hebben met mannen ongeveer 100 keer groter is dan bij iemand met heteroseksuele contacten.

Wel doneren, geen seks
Er zijn inmiddels wel stappen gezet: ook homo’s mogen bloed doneren, maar alleen als ze een jaar lang geen seks hebben gehad met een andere  man.

Wat vind jij, registreer jij je straks als niet-donor omdat je geen bloed mag doneren?

 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau