Winq reiskompas

Gay travel tips voor Oslo

De hotspots van Winq

21 oktober 2018, Martijn Tulp, 5 minuten

Stockholm kennen we en ook in Kopenhagen komen we regelmatig, maar hoe is Oslo? Tijd om uit te vinden hoe het gesteld is met de mannen in Noorwegen.

In een notendop, hoe is het gesteld met de leefsituatie van LHBTQ's op deze bestemming?
Rechten voor LHBTQ's in Noorwegen zijn goed geregeld. Je kunt er trouwen en adopteren en discriminatie op basis van seksuele voorkeur is bij wet verboden. Sinds twee jaar kun je, zonder psychologische evaluatie, op officiële documenten je geslacht laten aanpassen. In Oslo kun je hand in hand over straat, maar in de kleinere Noorse dorpjes met religieuze inslag is dat natuurlijk wat minder eenvoudig. Ook opvallend: op datingapps vermelden vrij veel gebruikers dat ze aan de PrEP zijn. Dit wordt sinds 2016 volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars, en een grote groep mannen die seks heeft met mannen maakt gebruik van deze mogelijkheid om zichzelf te beschermen tegen hiv. De Pride-optocht is helaas niet helemaal zonder incidenten: er is steevast een groepje neo-nazi's dat protesteert. Gelukkig loopt de politie mee in de parade.

de-gay-reistips-van-oslo
Het prachtige Operahuis

Waar en wat kun je het best eten?
Restaurant Smalhans heeft drie- en zesgangenmenu's met kleine gerechtjes, op basis van wat er op dat moment in het seizoen is. Op vrijdag is het tacodag, dus het is dan heel gebruikelijk om óf naar een tex-mexrestaurant te gaan of thuis taco's te maken: supermarkten geven zelfs korting op tex-mexproducten. De échte klapper is een Frans restaurant dat enorm populair is bij de locals: Brasserie France. Ze serveren er heerlijke Franse gerechten, met als klap op de vuurpijl een desserttrolley waarvan je tot twee keer toe een heel bordje vol kunt scheppen met álle toetjes die je hartje begeert. Smullen!

Waar kun je het best slapen?
Hotel Scandic Vulkan ligt in hipster­wijk Grünerløkka en was het eerste hotel van Noorwegen dat een A-energielabel kreeg.

brasserie-france
Brasserie France

Hoe kun je jezelf het best van A naar B vervoeren? 
Belangrijk: neem vanaf het vliegveld géén taxi naar het centrum. Je bent namelijk zo 160 euro verder. Koop in plaats daarvan voor minder dan een tientje een ticket voor de rode trein die je twee keer per uur in zo’n twintig minuten naar het centrum van Oslo brengt. Er is ook Flytoget, een speciale vliegveldtrein die veel vaker rijdt, maar wel bijna twee keer zo duur is en slechts drie minuten sneller. Het openbaar vervoer in Oslo zelf is goed geregeld en in de bussen kun je zelfs je telefoon opladen! De aanschaf van een Oslo Pass kan de moeite waard zijn: voor zo’n veertig euro kun je 24 uur gebruik maken van ál het openbaar vervoer in de stad en gratis naar binnen bij de meeste musea. 

'Als je écht wil scoren, kun je beter een dronken Noor aan de haak slaan in een bar'

Hoe kom je aan je mannen? 
Scandinaviërs houden van plannen, dus die spontane Grindr-date kun je op je buik schrijven. De meeste Noren zitten trouwens op de website gaysir.no, een nieuws- en datingsite die helaas volledig in het Noors is. Als je écht wil scoren, kun je beter een dronken Noor aan de haak slaan in een bar.

gay-travel-tip-oslo
Foto: Stein Runar Østigaard

Waar kun je uit?
Oslo telt een handvol gaybars. De knusse London Pub bestaat al sinds 1979, is een ruime gaybar met een gemengd publiek en heeft op de eerste verdieping ook een dansvloer. Bar Elsker is onlangs uitgebreid, met op de eerste verdieping een theaterzaal en op de tweede verdieping een ruime club mét loungebankjes.
De iets modernere bar Cesár heeft op donderdagavond een wekelijkse Songfestival-avond, waar een duo live (vooral Noorse) Eurovisie-klassiekers ten gehore brengt. SLM is een fetisjbar en de plaatselijke bearscene neemt eens in de zoveel weken gewoon een bar over. Verder is Strøget een straat waar je veel gayfriendly bars vindt.

Wat is jouw persoonlijke parel?
Het uitzicht vanaf het Operahuis is echt prachtig, maar mijn échte aanrader is de Open Drag Stage, een show die eens per kwartaal in Elsker wordt opgevoerd. Lipsync-optredens van klassieke paillettentravestieten worden gecombineerd met performance art, optredens van voguegezelschappen en mensen die nog niet eerder drag hebben gedaan. Écht de moeite waard, ook als je geen Noors spreekt.

Coverbeeld: Simen Myrberget

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau