Roze Filmdagen

125 shades of pink

Deze films mag je niet missen

08 maart 2018, Martijn Tulp, 5 minuten

In maart vinden de Roze Filmdagen plaats in het Ketelhuis in Amsterdam. Uit het enorme aanbod van maar liefst 125 LHBT-films, -shorts en -docu’s tipt organisator Werner Borkes de vijf films die we niet mogen missen.

Hello Again (2017)

Regie: Tom Gustafson
“Onze openingsfilm moest iets zijn waar iedereen zich in zou kunnen vinden. Ons publiek is immers erg divers qua seksuele voorkeur en identiteit. Vandaar deze musical. Hello Again is gebaseerd op een toneelstuk en bestaat uit tien scènes. Die scènes vinden plaats in verschillende tijden, met als gevolg dat de muziekstijlen erg afwisselend zijn, van klassiek tot camp. Het is niet de enige musical in onze programmering dit jaar: er is zelfs een Spaanse musical met nonnen te zien: Holy Camp!.”

Grace Jones: Bloodlight and Bami (2017)

Regie: Sophie Fiennes
“Deze muziekdocu wordt eigenlijk pas in de zomer uitgebracht, maar wij hebben een speciale voorpremière. Grace Jones is natuurlijk een icoon, speelt met androgynie en verbindt gay en straight met elkaar. Live optredens zijn versneden met docubeelden waarin je ziet dat Grace tv-optredens doet om geld te verdienen voor een nieuw album. Ook reist ze af naar Jamaica om meer over haar roots te ontdekken. We leren ook meer over haar nare, strenge stiefvader, die een grote impact op haar leven had. Natuurlijk hoor je in de docu haar bekende hits, maar ook nummers waarin ze écht iets persoonlijks vertelt. Bloodlight and Bami is heel inspirerend en geen doorsnee muziekdocu.”

Mr Gay Syria (2017)

Regie: Ayse Toprak
“Een van onze meer inhoudelijke docu’s, over een groep Syrische vluchtelingen die in Turkije bij elkaar komen voor een geheime gay support group. De 24-jarige hoofdpersoon Hussein is getrouwd, heeft een kind en is kapper. Zijn vrouw weet niets van zijn dubbelleven.

Als hij meedoet aan een kleine wedstrijd voor Mr Gay Syria wint hij, en is het de bedoeling dat hij naar Mr Gay World gaat. Vanwege gedoe met zijn verblijfsvergunning kan hij het land niet uit, dus besluit de organisator zelf naar de verkiezing af te reizen om aandacht te vragen voor het onderwerp.

Het is heel bijzonder dat de maker van deze docu Hussein heeft kunnen volgen. Het is soms schrijnend, maar ook heel mooi en liefdevol.”

A Moment in the Reeds (2017)

Regie: Mikko Makela
“We vertonen ook een speelfilm over een Syrische vluchteling die wacht op een verblijfsvergunning, maar dan in Finland. De vluchteling, van oorsprong architect, helpt mee met het opknappen van zo’n typisch Scandinavisch zomerhuisje van een Finse familie. Dan komt de zoon des huizes terug uit Parijs en ontstaat er liefde tussen de twee mannen. Het is een film over ontheemd zijn, een toekomst willen opbouwen, en de complexe relatie tussen de Finse vader en zoon, én de Syriër en zijn familie. Er komen veel goede LHBT-films uit Scandinavië, maar Finland blijft vaak een beetje achter. Daarom ben ik trots dat we dit jaar een drietal Finse films konden programmeren, zoals een film over kunstenaar Tom of Finland, en het droogkomische Screwed.”

The Marriage (2017)

Regie: Blerta Zeqiri
“Biseksualiteit is een thema dat vaak onderbelicht is. Gelukkig lijken filmmakers het nu toch een interessant thema te vinden. Blij toe, want LHBT-films over coming-out en het aids-tijdperk kennen we onderhand wel. The Marriage speelt zich af in Kosovo, waar de naweeën van de oorlog nog steeds duidelijk merkbaar zijn: de film heeft een gekke, politieke ondertoon.

Als een stel gaat trouwen komt een goede vriend van de bruidegom langs. De twee blijken oude geliefden, en eigenlijk is er nog steeds iets tussen hen. Door flashbacks zie je - heel geloofwaardig - hoe de bruidegom zowel van de bruid als de vriend is gaan houden. Mooi, want veel biseksuelen kampen met het vooroordeel dat ze stiekem heus wel een voorkeur hebben voor mannen of vrouwen, of dat ze móeten kiezen.”

Roze Filmdagen 

Van 8 tot 10 maart

Het Ketelhuis in Amsterdam

rozefilmdagen.nl

Coverbeeld: Bradley Secker

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau