Uit de kunst

“Ik probeer zoveel mogelijk homokoppels in mijn strips te plaatsen”

Striptekenaar Floor de Goede

Leestijd: < 1 min

De strips van Flo heb je vast en zeker voorbij zien komen op Instagram. Sinds 2004 zie en lees je over zijn leven. Hoog tijd om erachter te komen wie de man achter de strips is.

Je plaatst al sinds 2004 dagelijks een strip online, voor de mensen die jou nog niet kennen: Vertel!
“Het is eigenlijk een autobiografische strip waar ik in 2004 mee begonnen ben. Een soort column. Het is mijn manier om mijn gevoelens te uiten. In eerste instantie ben ik ermee begonnen om bezig te blijven met striptekenen en dat is eigenlijk nog steeds de reden.

Hoe kan het dat het na veertien jaar nog steeds leuk is om te doen?
“De strips groeien mee met mijn leven. Ik ervaar nog steeds dagelijks nieuwe dingen en maak me druk over bepaalde onderwerpen. Dat kan ik in die strip allemaal kwijt.”

En verder?
“Ik doe aan cartoonjocken. Dat is een beetje als live vj-en. Ik deed dit samen met tekenaar Ckoe als vast onderdeel van Spoken Beat Night. We reageren dan live op de muziek of op teksten van de betreffende artiest. Niet echt met cartoons, maar meer als een dansvoorstelling van lijnen die met de muziek samensmelten. 

Cool! En je maakt illustraties voor kinderboeken?
“Ik heb de afgelopen jaren veel kinderboeken geïllustreerd. Dat doe ik samen met een vaste schrijver. Daarnaast hebben mijn strips in verschillende kranten gestaan, maar dat stopte na een tijdje. Ik denk dat ze te persoonlijk zijn.”

op

Te persoonlijk?
“Misschien wel. Er zit niet altijd een grapje op het einde, het gaat gewoon over mezelf of mijn mening, in stripvorm. Het zijn dingen die ik dagelijks meemaak, dat vindt niet iedereen leuk. Het is geen DirkJan ofzo.”

Ik zie je vriend vaak terugkomen. Ook veel gay-issues komen aan bod, kun je dat ook in kinderboeken kwijt?
“Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. Bij commercieel werk probeer ik altijd homokoppels te tekenen. In mijn eigen werk komen dat soort dingen natuurlijk ook naar voren, omdat het in mijn eigen bubbel normaal is. Ik denk dat daarom mensen sommige dingen uit mijn strips niet snappen en het daardoor niet aansluit.”

“Ik benadruk niet dat ik gay ben, het gaat gewoon over twee jongens die verliefd zijn”

Omdat ze zich er niet in herkennen?
“Ja, maar soms ook weer wel. Ik heb niet alleen gay-lezers. Ik benadruk ook niet dat ik dat wel ben. Het gaat gewoon over twee jongens die verliefd zijn, het had net zo goed een heterostel kunnen zijn.”

Hoe belangrijk vind je dat?
“Dat ik dat er in stop?”

Je had er ook voor kunnen kiezen er wel een statement van te maken?
“In mijn leven wordt mijn homoseksualiteit niet benadrukt. Dat is normaal. Ik zit in die bubbel. Als ik op het nieuws zie dat er homo’s in elkaar worden geslagen en ik daar een mening over heb, dan maak ik daar natuurlijk wel een strip over. Maar ik hoef het niet altijd te benadrukken. Ik vind ook niet dat ik een gay-strip heb. Het hoofdkarakter is gewoon homo.”

“Jouw waarheid is niet altijd dé waarheid”

Is er iets dat je mensen wilt meegeven?
“Misschien om soms anders naar dingen te kijken. Dat jouw waarheid niet altijd dé waarheid is. Ik moet daar zelf ook nog steeds achter komen, hoor. Als je strips van een paar jaar geleden bekijkt, zie je ook dat ik van mening veranderd ben. Ik dacht voorheen nog weleens dat mijn waarheid de echte waarheid was, maar daar ben ik van teruggekomen.”

Hoe ga je daar nu dan mee om?
“Ik denk door eerlijk te zijn. Als ik een fout maak, plaats ik dat ook in een strip.”

op

op

Zodat je oprecht blijft?
“Juist.”

Ik heb je laatste tien strips bekeken en heb het gevoel dat ik je ken. Vind je dat niet eng?
“Zodra ik een strip online plaats, is het weg. Ik heb er dan niet meer zoveel zicht op. Ik merk het alleen als ik mensen tegen kom die ik nog niet ken, ze praten dan tegen me alsof ze mij wel kennen. Blijkt dat ze de strips gelezen hebben. Dat wil ik nog weleens vergeten.”

Een bericht gedeeld door (@flodego) op

Heb je weleens een strip online geplaatst waar je later spijt van had?
“Een strip over de Pietendiscussie vorig jaar. Toen had ik een heel duidelijke mening en kreeg ik een hele lading negativiteit over me heen. Daar ben ik wel van geschrokken.”

Hoe heb je daarop gereageerd?
“Met een strip, natuurlijk. Daar vielen mensen vervolgens ook weer over, omdat er een grapje over de Randstad in zat.”

Word je daar niet heel moe van?
“Ik heb toen besloten mijn vinger niet meer te branden aan zulke onderwerpen. Ik kwam echt uit mijn eigen bubbel, waar mensen allemaal dezelfde mening als ik hebben. Toen kreeg ik opeens de ‘normale’ meningen over me heen, die niet in mijn algoritme te vinden zijn, haha.”

op

Een bericht gedeeld door

Je maakt nu nog steeds (bijna) dagelijks een strip, hoe lang ga je dat volhouden?
“Soms heb ik er helemaal geen zin meer in, of gewoon geen tijd voor. Maar ik heb het nodig. Het is een regelmaat die ik anders mis. Ik werk vanuit thuis en ben mijn eigen baas, de strips geven een soort van dagelijkse structuur.”

En het striptekenen, is dat vak ondergewaardeerd?
“Dat weet ik wel zeker. De meeste mensen hebben een ouderwets idee over strips. Het zit ook niet echt in onze cultuur.”

Wat zou je ambitieuze jongeren meegeven?
“Tegen mijn studenten van de Comic Design-opleiding aan ArtEZ ben ik altijd steng. Je moet het pas doen als je het echt heel erg graag wilt. Dat het je niet uitmaakt dat je er niets mee verdient. Dat heb ik gedaan, maar ja, daardoor zou ik nu ook niets anders meer kunnen, haha.”

Flo volgen? Dat kan via zijn

In ‘Uit de kunst’ zetten we bijzondere kunstenaars in de spotlight. Ben jij een getalenteerde tekenaar, een fenomenale fotograaf of een begenadigd breier? Laat het ons weten via redactie@winq.com.

Powered by Labrador CMS