Hoewel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in Spanje pas gelegaliseerd werd in 2005, slaagden ruim honderd jaar eerder twee vrouwen erin om met elkaar te trouwen voor de katholieke kerk. De pastoor had geen flauw idee.

Liefde
Marcela Gracia Ibeas en Elisa Sánchez Loriga leerden elkaar kennen in het noord-westen van Spanje, in 1885. Daar volgden ze dezelfde lerarenopleiding. Als snel bloeide hun vriendschap op tot een gepassioneerde liefdesrelatie. Om een schandaal te voorkomen, stuurden de ouders van Marcela haar naar Madrid om af te studeren.

Eenmaal afgestudeerd zochten Marcela en Elisa elkaar weer op. Ze gingen allebei aan het werk als docent, bij twee scholen die niet ver van elkaar lagen. Ze woonden zelfs een tijd samen. Toen Marcela in 1889 twaalf kilometer verderop moest wonen en werken, liep Elisa twee jaar lang elke dag naar haar toe.

Truc
Dat ging zo niet langer. Ze wilden officieel samenwonen en verzonnen daarom een truc. Ze lieten hun omgeving geloven dat ze ruzie hadden. Volgens historicus Narciso de Gabriel zou Marcela op dat moment zwanger zijn van een onbekende man. Ze kondigt aan dat ze gaat trouwen met Mario, de neef van Elisa.

Die neef was in werkelijkheid Elisa zelf, die vanaf dat moment als man door het leven ging. Mario beweerde dat hij in Londen was opgevoed door een atheïst. Op 26 mei 1901 werd Mario gedoopt en ingeschreven bij de kerk als man. Op 8 juni in datzelfde jaar traden Mario en Marcela officieel in het huwelijk.

Vlucht
Hun huwelijksgeluk duurde niet lang. Al na enkele dagen kwam het complot aan het licht en haalde hun verhaal de kranten met de kop: ‘Het huwelijk zonder bruidegom’. Marcela en Elisa sloegen op de vlucht, eerst naar Portugal waar ze werden opgepakt voor travestie en valsheid in geschrifte, en later naar Argentinië.

Wat er daarna allemaal is gebeurd, is onduidelijk. Maar de Spaanse regisseur Isabel Croixet was zo gefascineerd door het verhaal dat ze het wilde verfilmen. In mei starten de opnames voor Elisa y Marcela. De film zal later dit jaar op Netflix te zien zijn.

Bron: Zita.be