De Wilde Stad

“Abatutu neemt je mee op ontdekkingsreis en zuigt je mee in zijn wereld”

Filmrecensie

01 maart 2018, Rik Alexander, 3 minuten

Amsterdam ontwaakt, de zon komt op en het is een stralende dag. Ook kater Abatutu en zijn baasje worden wakker. De kat krijgt z’n ontbijt voorgezet, twee bakken met voer en water. Hij gunt ze amper een blik. Hij neemt de benen, de trap op en glipt door een openstaande deur naar buiten. Welkom in een wereld die we amper kennen, omdat we er niet op letten. We zijn simpelweg te druk, met onszelf of met onze mobiele telefoon. Welkom in De Wilde Stad.

Van de makers van De Nieuwe Wildernis, die in 2013 een Gouden Kalf won, verschijnt 1 maart De Wilde Stad op het witte doek. Een film waaraan meer dan een jaar is gewerkt en die de kijker bewust wil maken van wat er allemaal te zien en te doen is in de stad.

Kater Abatutu neemt je mee op ontdekkingsreis en hij zuigt je mee in zijn wereld. Je hoort hem bij monde van Martijn Fischer (André Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij) denken en tegen je praten.  

"Alle facetten van het leven van mens en dier komen voorbij in deze film"

Alle facetten van het leven van mens en dier komen voorbij in de film. Terwijl stratenmakers een kade opnieuw bestraten, heeft een meerkoet in de gracht daaronder een nest gemaakt van takjes, bouwlint en ander afval om haar eieren uit te broeden. Zo worden er iedere dag nieuwe Amsterdammers geboren, maar sterven er ook stadsgenoten. Je staat er niet bij stil dat het zelfs op een begraafplaats, waar de dood overheerst, stikt van het leven. Kijk eens in de bomen als je er bent, wellicht zie je een van de vele eekhoorntjes die in de boomtoppen wonen.

Koningsdag is een van de drukste dagen in het jaar. Uit het hele land komen mensen naar de hoofdstad om feest te vieren, dat gepaard gaat met veel drank en eten. Als de rust is wedergekeerd en de vuilnismannen in het straatbeeld verschijnen, begint het feest voor de vogels en muizen die zich tegoed doen aan de half opgegeten pizzapunten, frietjes en shoarma die op straat zijn achtergebleven. 

Terwijl een watervogel in het water dobbert, kijkt hij, net als de duizenden anderen langs de kant, naar de voorbij varende boten van de Canal Parade met daarop een trotse Roxy Diamond en Diva MayDay. Amsterdam is een gastvrije, kleurrijke stad waar diversiteit en gastvrijheid hoog in het vaandel staan.

Ook al bevat De Wilde Stad alle ingrediënten van een natuurdocumentaire, het is het zeker niet. De Wilde Stad is een film en heeft alle kenmerken ervan. Er is een duidelijke verhaallijn met een hoofdpersoon, de kater, en figuranten zoals duiven, eekhoorntjes, muizen en mensen.

Het script is briljant, want door de tekst lijk je echt Abatutu's inner voice te horen. Terwijl hij je op reis neemt door zijn stad, vertelt hij je tal van feitjes en weetjes op een luchtige en humoristische manier, zodat het niet belerend wordt.

“Abatutu slaagt erin van zijn wereld, jouw wereld te maken”

Wist je bijvoorbeeld dat er zo’n 4000 kanaries in Amsterdam wonen, die volgens overlevering uit China afkomstig zijn en zijn ontsnapt uit een vollere op iemands zolder? Ieder dier en mens in de film lijkt wel een ingehuurde figurant die zich duidelijk heeft ingeleefd in zijn rol, maar de enige acteur is Abatutu. De rest is een weergave van het echte leven, vastgelegd door onder andere bewakingscamera’s.

Spectaculair is de scene met de buizerd die zich in een bloedstollende duikvlucht op z’n prooi stort. Je hart zit in je keel en je kruipt op het puntje van je stoel. Het ene moment moet je lachen, om bijvoorbeeld de grap over de rivierkreeftjes bij het Amstel Hotel, die als ze niet uitkijken net als hun familie op het bord belanden. Niet lang daarna zit je met je vuisten gebald in de bioscoopstoel, omdat de meeuw een echte bad guy blijkt die tot verschrikkelijke dingen in staat is.

Alle plekken in de stad komen voorbij, plekken die je goed kent, maar waar je achteloos aan voorbij zou lopen. De beelden zijn prachtig en indrukwekkend. Er wordt ingezoomd tot in muizenholen en je wordt meegenomen in een vogelvlucht over de stad. 

De Wilde Stad is daarom voor iedereen boeiend. Als je van een film houdt met een goed verhaal, als je van de natuur houdt of van mooie uitzichten en stedelijke architectuur. Amsterdam is de setting, maar het decor van deze film zou iedere stad kunnen zijn. Abatutu slaagt erin van zijn wereld, jouw wereld te maken. Of zoals Johan Cruijf het zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’

De Wilde Stad
Mark Verkerk
Met kat Abatutu

Vanaf 1 maart in de bioscoop

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau