Oscarweekend

Deze vijf gay biopics wonnen de meeste Academy Awards

Waargebeurde verhalen vallen vaak in de prijzen

02 maart 2018, Jaap Bartelds, 6 minuten

Waargebeurde verhalen over bestaande personen uit heden en verleden: het levert acteurs vaak een Academy Award op, oftewel een Oscar. Wij verzamelden de biografische films met een gay thema of twist en keken welke Oscars ze hebben gewonnen.

Biopics, we zijn er dol op. Waargebeurde verhalen zijn meestal regelrechte tearjerkers over levens van mensen die het een en ander hebben meegemaakt. In het komende nummer van Winq hebben we er 26 voor je geselecteerd met als belangrijkste criterium dat deze biopic een lhbt-haakje heeft. Hieronder alvast een voorproefje van de vijf films uit die lijst die de meeste Oscar-nominaties hebben gehaald én hebben gewonnen.

Milk (2008)

Milk

Voor veel lezers is dit misschien wel de allerbeste film in de lijst met gay biopics. Sean Penn kruipt in de huid van Harvey Milk, een van de bekendste strijders voor gelijke rechten voor homo’s en transgenders. De film volgt het leven van Milk vanaf zijn veertigste tot aan zijn dood. Te zien is hoe hij de politiek ingaat en schopt tot de eerste openlijk homoseksuele staatsman in Californië. Grappig detail: nadat hij James Franco had gefilmzoend stuurde Sean zijn ex-vrouw Madonna een sms: "Ik heb net voor het eerst met een man gekust." Haar droge antwoord: "Gefeliciteerd!"

Academy Awards
Nominaties: 8, voor beste acteur, beste originele scenario, beste film, beste mannelijke bijrol, beste regisseur, beste originele muziek, beste montage, beste kostuumontwerp
Gewonnen: 2, Sean Penn voor beste acteur en Dustin Lance Black voor beste originele scenario

The Hours (2002)

The Hours

Met Nicole Kidman als de schrijfster Virginia Woolf, Julianne Moore, Meryl Streep, Claire Danes en Jeff Daniels heeft The Hours een echte sterrencast. De film speelt in drie verschillende tijden en gaat over vrouwen van drie generaties die met elkaar zijn verbonden dankzij het boek Mrs Dalloway van Woolf. De schrijfster pleegt in 1941 zelfmoord omdat ze het leven niet langer aankan. Ook in de andere verhaallijnen speelt suïcide een rol. Om het luchtig af te sluiten: Nicole Kidman droeg voor haar rol een neusprothese die ze buiten de opnames ophield: ze lag in scheiding met Tom Cruise en zo werd ze niet herkend door de paparazzi. 

Academy Awards
Nominaties: 9, voor beste actrice beste film, beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol, beste regisseur, beste bewerkte scenario, beste originele muziek, beste montage en beste kostuumontwerp
Gewonnen: 1, Nicole Kidman voor beste actrice

The Imitation Game (2014)

The Imitation Game

Alan Turing was een wiskundig genie dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog voor elkaar kreeg de Duitse Enigma-codes te kraken. Later legde hij zich toe op computerwetenschappen en werd hij gezien als de grondlegger van kunstmatige intelligentie. In 1952 werd hij echter veroordeeld voor het plegen van homoseksuele handelingen: Turing werd chemisch gecastreerd. Zijn dood twee jaar later was in nevelen gehuld. Was het zelfmoord of een gifaanval? Hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch greep het postume pardon van koningin Elizabeth II in 2013 aan om Turing te bedanken voor zijn daden en zijn werk.

Academy Awards
Nominaties: 8, voor beste acteur, beste film, beste vrouwelijke bijrol, beste regisseur, beste originele muziek, beste montage, beste bewerkte scenario, beste production design.
Gewonnen: 1, Graham Moore voor beste bewerkte scenario

Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club

Acteurs die zich lichamelijk toetakelen voor een rol, kunnen doorgaans rekenen op Oscar-waardering. Zo ook Jared Leto, die een transgender vrouw speelt die bijna geveld wordt door de gevolgen van aids. Ook Matthew McConaughey viel in de prijzen voor zijn rol als Ron Woodroof, een racistische, homofobe man die erop losleeft. Dan komt hij erachter dat hij hiv heeft, een ziekte die volgens hem alleen ‘faggots’ hoort te treffen. Dan zet hij een alternatief systeem op om medicijnen te regelen voor aidspatiënten, onder wie dus Rayon, die wordt gespeeld door een uitgemergelde Leto.

Academy Awards
Nominaties: 6, voor beste acteur, beste mannelijke bijrol, beste make-up en haar, beste film, beste originele scenario en beste montage
Gewonnen: 2, Matthew McConaughey voor beste acteur en Jared Leto voor beste mannelijke bijrol

Capote (2005)

Capote

Philip Seymour Hoffman schittert als schrijver Truman Capote, die met zijn vileine opmerkingen en slepende Zuiderse tongval een veelgeziene (en niet altijd graag geziene) gast was in de hoogste societykringen van de VS. De film gaat over de periode waarin hij onderzoek naar een moordzaak in Kansas, voor zijn boek In Cold Blood. Daar raakt hij verwikkeld in een relatie met een van de moordenaars. Precies een jaar later kwam de film Infamous uit, die ook over Capotes In Cold Blood ging. In deze film speelde Toby Jones de hoofdrol.

Academy Awards
Nominaties: 5, voor beste acteur, beste film, beste regisseur, beste vrouwelijke bijrol en beste bewerkte scenario
Gewonnen: Philip Seymour Hoffman, voor beste acteur

Dit zijn de vijf gay biopics met de meeste Oscars. De lijst met 26 beste lhbt-films met een waargebeurd thema is te vinden in het komende nummer van Winq, dat in april verschijnt.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau