Songfestival

Dit zijn de concurrenten van Waylon

Is een kip hem te slim af?

13 maart 2018, Roel Janssen, 10 minuten

Bijna alle Songfestival-inzendingen zijn inmiddels bekend. Hoogste tijd om de balans op te maken: gaat Waylon er met de winst vandoor, of ligt er gevaar op de loer? Winq bespreekt de meest opvallende deelnemers, zoals die van Israël: zij sturen dit jaar een act met… de vogeltjesdans.

Europees protestlied

Het Sanremo-festival is altijd een groots spektakel in Italië. Dit jaar gingen Ermal Meta en Fabrizio Moro er met de winst vandoor. Daarom mogen ze Italië vertegenwoordigen met het nummer Non mi avete fatto niente tijdens het Songfestival. Een bijzonder nummer dat is ontstaan na de terreurdaad in Manchester. In de clip zie je vreselijke beelden van aanslagen en oorlogen, en de lyrics van het nummer hebben ze heel nobel in tientallen talen vertaald.

Alexander probeert het nog een keer

Ken je Alexander Rybak nog? Misschien gaat er een lampje branden als we zeggen: die knappe knul uit Noorwegen met zijn viool. In 2009 won hij het Songfestival met het nummer Fairytale, met een recordaantal van 387 (!) punten.
Dit jaar doet hij opnieuw een gooi naar de winst met het nummer That’s How You Write A Song. In Rusland heeft Rybak de afgelopen jaren in ieder geval een solide carrière opgebouwd, dus die 12 points komen er vast en zeker.

Julia mag dit keer wél het land in

Ze kwam Oekraïne vorig jaar niet in omdat ze de wet had overtreden, dit jaar mag Julia Samoylova het opnieuw proberen in Portugal. Met het nummer I Won’t Break. Kijk vooral even naar de videoclip. Die krijgt op 2.50 minuten een heel aparte wending. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel erg bijzonder!

Winnen met de vogeltjesdans?

De bookmakers voorspellen ieder jaar welk land het Songfestival gaat winnen. Uit het niets stond Israël afgelopen weekend bovenaan. Hoe dat kan? Zangeres Netta Barzilai maakte haar nummer Toy wereldkundig. Tijdens de Israëlische voorrondes HaKokhav HaBa L’Eurovizion was ze met haar opvallende optredens en dijk van een stem al de grote favoriet. Het nummer Toy is een feministisch nummer waarin ze zingt dat mannen haar niets kunnen maken. ‘I’m not your toy!’. Het nummer is raar, maar vreselijk catchy. Volgend jaar naar Tel Aviv?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau