In een podcast vertelde Ellen DeGeneres over haar publiekelijke coming out. Voorafgaand aan een aflevering van haar sitcom, simpelweg Ellen genaamd, waarin ze onthulde dat haar karakter gay was, besloot Ellen ook zelf uit de kast te komen. Hiervoor gaf ze een interview aan Time Magazine. Ook zat ze bij Oprah Winfrey en Diane Sawyer.

Kijkcijfers
Meer dan 40 miljoen mensen zagen de coming-out van Ellen in de sitcom, in een aflevering die ook wel The Puppy Episode wordt genoemd. Niet lang daarna stortten de kijkcijfers in. “De kijkcijfers waren enorm en het moment werd groots gevierd. Maar daarna werden alle betrokkenen bang. Ze stopten met het promoten van de serie.”

Zo raakte Ellen sponsors kwijt. “Ze lieten het gewoon gebeuren. Adverteerders lieten ons in de steek. En toen werd de show gecancelled. Iedereen was kennelijk helemaal klaar met mij.”

Elton John
Ook sterren waarvan je juist support zou verwachten, lieten Ellen vallen. “Zelfs Elton John zei: ‘hou nu maar weer je kop. We weten dat je gay bent. Doe nu maar weer grappig.’ Ik had hem nog nooit ontmoet en dacht: wat is dit nou voor reactie van iemand die ook gay is? Iedereen deed alsof ik het de hele tijd alleen maar over mijn lesbisch zijn wilde hebben.”

Ellen heeft er een behoorlijke tik van gekregen. “Het deed pijn. Elke talkshow op tv maakte grappen over mij, mensen maakten me belachelijk. Ik werd er behoorlijk depressief van. Ik werd gezien als een mislukking nadat mijn show was gecancelled.”

Inmiddels is Ellen alweer vijftien seizoenen lang op tv met haar eigen dagelijkse talkshow. Wil je de podcast beluisteren? Dat doe je hier.