Winq reiskompas

Gay travel tips voor Hongkong

De hotspots van Winq

19 december 2018, Thomas v. Huissteden, 3 minuten

Het heerlijke Hongkong heeft alles wat je hartje begeert. Door de aantrekkingskracht die de stad op de rest van de wereld heeft, zijn veel uiteenlopende culturen vertegenwoordigd. Die aantrekkingskracht begrijpen we wel. En jij ook, wanneer je je hebt ondergedompeld in het dag- en nachtleven van de stad.

Hoe is de leefsituatie van LHBT’s in Hongkong? 
Alhoewel Hongkong sinds 1984 onderdeel uitmaakt van het zeer conservatieve China kennen LHBTQ´s er relatief meer vrijheid dan in de rest van het land. Zo werd een Brits homohuwelijk in 2017 voor het eerst officieel erkend door het plaatselijke bestuur. Toch is het in Hongkong nog niet mogelijk daadwerkelijk te trouwen en is er zelfs nog geen wetgeving die het discrimineren van homo´s daadwerkelijk verbiedt. In vergelijking met het westen is er dan ook nog veel homofobie. Als toerist zal je hier echter weinig van merken en is het in deze wereldstad prima vertoeven.

Winfried Baijens bracht voor Winq een bezoekje aan tweesterrenrestaurant Sun Tung Lok

Waar en wat kun je het best eten?
In deze uitgestrekte metropool kan en wordt er de hele dag gegeten. Van tweesterrenrestaurants als Sun Tung Lok, waar je onder andere geniet van een enorm Kantonees twaalfgangenmenu, tot pittoreske eetstalletjes op straat. Door de aantrekkingskracht die de stad al eeuwen heeft op de rest van de wereld zijn veel uiteenlopende culturen vertegenwoordigd. Zo vind je midden tussen de reusachtige wolkenkrabbers in het Wan Chai district ineens een opvallende oase van groen, de paardenrenbaan Happy Valley. In het aangrenzende Frans georiënteerde café St. Germain treffen vooral expats elkaar om te eten, drinken en gokken.

Waar kun je het best slapen?
Hongkong kent veel hoogwaardige hotels en luxe appartementen. Zo vind je midden in de populaire uitgaanswijk Soho het Ovolo Noho Hotel, een goede uitvalsbasis voor al je Hongkongse avonturen: overdag omringd door antiekmarkten,´s avonds door de vele barretjes en exotische restaurants. De kamers zijn wat klein, maar wel van alle moderne gemakken voorzien. Kortom, ideaal voor de actieve reiziger die alleen de nachtelijke uren in zijn kamer zal doorbrengen. Mocht je toch iets luxer willen overnachten, dan is het vijfsterrenhotel The Landmark een echte aanrader. Dit hotel staat jaarlijks hoog in de top 10 van beste hotels van de stad en kent naast de ruime suites vooral een extreem goede service.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
In vergelijking met andere grote Aziatische steden heeft Hongkong goed functionerend en overzichtelijk openbaar vervoer. De metro vervoert je comfortabel door de stad en de grote stromen forenzen die tijdens de spits extreem georganiseerd door de immense metrostations paraderen, zijn voor buitenstaanders een echte must-see. Naast het aanhouden van een van de rode taxi´s behoort het nog goedkopere Uber ook tot de mogelijkheden.

“Op WednesGay is er (gratis) wodka én… half ontbloot barpersoneel”

Waar vind je de mannen?
Mannen vind je in dit gebied met een van de grootste bevolkingsdichtheden ter wereld letterlijk overal, maar dat is waarschijnlijk niet direct waar je aan zat te denken. Dé mannen die je dan weer wel bedoelt, vind je vooral in de restaurants, kroegen en clubs in de districten Yau Tsim Mong, Wan Chai en niet algeheel vreemd in het internationaal georiënteerde Central & Western district. Dit laatste district kan worden gezien als het onofficiële centrum van Hong Kong en ademt nog echt de authentieke sfeer die wij Europeanen, herkennen uit de vele films.
Ook online kan er uiteraard op mannenjacht worden gegaan. Er wordt gebruikgemaakt van het bij ons bekende Scruff, maar actiever zijn de lokale bevolking en de goed geïntegreerde expats op de Aziatische apps. Zo is Bleud, de Chinese grote broer van Grindr met wereldwijd 27 miljoen gebruikers, in Hongkong erg populair. Mocht je nou heel avontuurlijk zijn ingesteld, pak dan je woordenboek erbij, want dan is de enkel in het Chinees beschikbare dating-app Zank misschien een leuke uitdaging. Succes niet gegarandeerd.

Waar kun je uit?
Dat doen we onder andere in de Petticoat Lane. Deze straight friendly bar wordt geleid door een Nederlandse manager en vormt de ideale start van een avond uit. Op WednesGay is er (gratis) wodka én… half ontbloot barpersoneel. Eenmaal op gang gekomen kan er gedanst worden in FLM, een van de weinige gayclubs. Of ga naar The Lab als je meer zin hebt de stembanden te laten galmen dan je danskunsten te showen. Dit bekende karaokecafé is populair onder LHBTQ's door fijne sfeer en goede service.

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau