Advies Gezondheidsraad:

"Verstrek PrEP aan homo’s"

Leestijd: < 1 min

De Gezondheidsraad wil dat de overheid het hiv-preventiemiddel PrEP aanbiedt aan gays en grotendeels vergoedt. Vooral homoseksuele jongeren en migranten binnen deze groep zijn kwetsbaar voor het virus.

Volgens de Gezondheidsraad kan PrEP een aanzienlijke rol spelen in het verder terugdringen van de verspreiding van hiv. Op dit moment worden jaarlijks nog zo’n 800 mensen besmet met hiv. Hiervan is tweederde homoseksueel.

Die 800 zijn er een stuk minder dan in de jaren tachtig en negentig, en door betere medicatie is hiv tegenwoordig grotendeels te behandelen als chronische ziekte. Die medicijnen zijn echter kostbaar en kunnen in sommige gevallen vervelende bijwerkingen hebben.

Goedkoper
De Gezondheidsraad verwacht dat de verstrekking van PrEP onder homomannen er uiteindelijk toe leidt dat er minder hiv-besmettingen zijn onder deze groep, waardoor de kans bestaat dat de zorg goedkoper wordt.

Hoeveel besmettingen de inzet van PrEP verhindert, heeft de Gezondheidsraad niet precies kunnen becijferen. Daarom adviseert de raad om het gebruik van PrEP na vijf jaar te evalueren.

Onderzoek
De Gezondheidsraad publiceerde vandaag zijn bevindingen in een rapport, dat vandaag is verschenen. Een onderzoekscommissie deed sinds begin 2017 onderzoek naar de (kosten-)effectiviteit van PrEP, wat staat voor Pre-Exposed Profilaxe. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In het onderzoek stond de vraag centraal of PrEP beschouwd moet worden als essentiële zorg, die voor de doelgroep beschikbaar zou moeten zijn, en wat de gevolgen van invoering van PrEP voor de omvang van de hiv-epidemie en het optreden van soa's zou zijn.

Doeltreffend
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat PrEP doeltreffend is. Uit een Frans-Canadees onderzoek bleek het gebruik van PrEP zelfs een effectiviteit te hebben van 97%. Dat wil zeggen: mannen die meededen aan het onderzoek en die 2 tot 24 uur voordat ze onveilige seks hadden PrEP slikten en dat daarna nog tot 2 dagen bleven doen, bleven voor 97 procent hiv-vrij.

PrEP is op recept verkrijgbaar bij de apotheek, maar wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeringen. Wel zijn de kosten intussen flink gedaald. In 2015 kostte een maand PrEP-gebruik nog 536 euro per maand. Begin dit jaar was dit gedaald naar 48 euro per maand.

Brief
In een open brief in Het Parool hebben Aidsfonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging en de Vereniging van Hiv Behandelaren minister Bruins van VWS op het advies per direct over te nemen. In die brief schrijven ze: "We weten uit onderzoek dat PrEP per jaar 250 hiv-infecties kan voorkomen; dat zijn liefst vijf infecties per week. PrEP voorkomt een levenslange behandeling met hiv-remmers, die vele malen duurder is dan het vergoeden van de preventiepil."

GGD
In een persbericht dat GGD Amsterdam vandaag uitstuurde, zegt professor Maria Prins, hoofd afdeling onderzoek GGD: “Al in 2011 gaf ik aan dat ik onderzoek naar PrEP wilde starten omdat we nog steeds veel nieuwe hiv-infecties zagen onder met name mannen die seks hebben met mannen. Het opzetten van dit project duurde lang en we waren heel blij toen we in 2015 het Amsterdam PrEP project lanceerden. Hierbij hebben we kunnen bogen op onze jarenlange ervaring met de Amsterdamse Cohort Studies naar hiv, die al lopen sinds 1984. Ik ben trots dat de eerste resultaten van AMPrEP nu beschikbaar zijn en belangrijke gegevens opleveren."

Elske Hoornenborg, internistinfectioloog en projectleider AMPrEP vult haar aan: “We weten nu dat PrEP niet alleen in gecontroleerde studies, maar ook in de praktijk hiv-infecties voorkomt, zonder nadelige bijeffecten zoals een toename van het aantal soa's. De Nederlandse PrEP richtlijn voor artsen geeft adviezen over wie in aanmerking komen voor PrEP, en over hoe mensen daarbij begeleid moeten worden. PrEP kan een belangrijke bijdrage leveren aan het stoppen van de hiv epidemie in Nederland, maar dan is het essentieel dat PrEP beschikbaar komt voor meer mensen dan alleen de deelnemers van AMPrEP.”

Bron: GGD / Trouw / Parool

Powered by Labrador CMS