Songfestival

De concurrenten van Waylon | Wint een homolied het festival?

Deel 2

05 april 2018, Roel Janssen, 16 minuten

Benieuwd of Waylon dit jaar kans maakt op een plekje in de Songfestival-finale? Wekelijks nemen wij zijn concurrenten met jullie door. Dit keer met een gay romance uit Ierland en pretoogjes uit Spanje.

Amaia en Alfred voor Spanje

Een grote favoriet voor de eindzege dit jaar zijn de Spaanse Amaia en Alfred. Met het romantische (lees: het glazuur spat van je scherm) ‘Tu canción’ stappen zij in het vliegtuig naar Lissabon. We schreven al eerder dat Alfred met zijn pretoogjes vast en zeker veel stemmen gaat scoren. Het koppel deed afzonderlijk mee aan de Spaanse voorrondes waardoor ze landelijke bekendheid kregen. Een lief nummertje door twee onwijs knappe artiesten.

Cesár Sampson voor Oostenrijk

Opletten: een erg leuke inzending uit Oostenrijk dit jaar. Ze sturen de sympathieke zanger Cesár naar het festival. Naast Australië en Bulgarije meteen de enige gekleurde man. Hij zingt het dramatische ‘Nobody But You’, een nummer waar wij het toch wel warm van krijgen.

Christabelle Borg voor Malta

Hij kon natuurlijk niet thuisblijven: ook dit jaar is Thomas G:son aanwezig bij het Songfestival. De Zweedse hitmaker schreef de afgelopen tien jaar al mee aan meer dan twaalf nummers. Dit jaar mag Christabelle met een van zijn nummers naar het festival. Zij deed al drie keer eerder mee en was te zien tijdens het Junior Songfestival in 2005. Ze doet mee met ‘Taboo’, waarmee ze een ijzersterk live optreden heeft neergezet tijdens de nationale finale.

Eye Cue voor Macedonië

Het gaat niet zo goed met Macedonië tijdens het Songfestival. In de afgelopen tien jaar behaalde ze slechts één keer de finale. Toch veranderen ze niet van strategie: ook dit jaar sturen ze een pop-act met enorme productie erachter. Iets wat België al jaren met succes doet, maar die hebben natuurlijk wat meer geld te besteden. Daar blijft Macedonië achter en dus wordt het waarschijnlijk ook dit jaar geen finale voor duo Eye Cue.

Jessica Mauboy voor Australië

Een oude bekende tijdens de tweede halve finale: Jessica zong in 2014 al tijdens de ‘halftime show’ van het Songfestival in Denemarken. Dat werd gedaan om Australië voor te stellen aan het Europese publiek. Het pakte uit met drie top 10-klasseringen de afgelopen drie jaar, maar of dat ook met Jessica lukt? ‘We Got Love’ (het liefst spelt ze het zelf met een hashtag) blijft een beetje vlak. Op YouTube kon het daardoor al rekenen op heel wat dislikes.

Julia Samoylova voor Rusland

Ze kwam Oekraïne vorig jaar niet in omdat ze de wet had overtreden. Dit jaar mag Julia Samoylova het opnieuw proberen in Portugal met het nummer ‘I Won’t Break’. Kijk vooral even naar de videoclip, die krijgt op 2 minuut 50 een heel aparte wending. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel erg bijzonder.

Ryan O’Shaughnessy voor Ierland

Deze heb je misschien al voorbij zien komen: Ryan gaat voor Ierland naar het festival met een liedje over een gay romance. In de video van ‘Together’ zijn twee dansers te zien. Ze spelen een koppel dat op date is in Dublin. Ryan deed al mee aan Britain’s Got Talent en veel mensen gaan ervan uit dat Ierland eindelijk weer de finale haalt. Even had het er nog schijn van dat Rusland het festival door de bijdrage van Ryan zou gaan boycotten, maar dat blijkt tot nu toe nog niet het geval (ook sneu, mag Julia wéér niet optreden).

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau