“Huwelijk tussen twee mannen blijft langer in stand dan heterohuwelijk”
De Universiteit van Californië (UCLA) heeft onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van huwelijken tussen het andere en het gelijke geslacht. Wat blijkt: na de bruiloft blijft het paar van het gelijke geslacht het langst bij elkaar.
Twee mannen die trouwen, hebben de minste kans om hun huwelijk te zien stranden, gevolgd door het huwelijk tussen man en vrouw en pas daarna de vrouwen. Het onderzoek, dat ruim vijfhonderd getrouwde stellen heeft gevolgd in de Amerikaanse staat Vermont over een tijdspanne van twaalf jaar, toonde ook aan dat wanneer de relatie strandt dit vaak de verdienste is van de vrouw.
Lesbische paren hebben een tweemaal zo grote kans om een punt achter de relatie te zetten dan mannelijke homoseksuele paren en een anderhalf keer zo grote kans als heteroseksuele paren. Professor Esther Rothblum, schrijfster van het onderzoek en behalve studente aan het Williams Instituut van de UCLA ook docente Vrouwenstudies aan de Universiteit van San Diego, licht toe: “Een van de oorzaken van dit verschil is dat vrouwen een hogere standaard hebben wanneer het gaat om de kwaliteit van de relatie.”
Hogere eisen
Volgens Rothblum is dit feit an sich niks nieuws. “Eerdere onderzoeken onder heteroseksuele paren hebben al aangetoond dat vrouwen die hogere standaard hebben. We vermoeden dat de gelijke dynamiek in de lesbische relatie deze verbintenis de das omdoet.” Het idee dat vrouwen inderdaad hogere eisen hebben wat betreft de kwaliteit van relaties is al eerder aangetoond. Dit onderzoek toonde aan dat lesbische koppels gelukkiger zijn dan heteroseksuele koppels.
Het Williams Instituut heeft ook de redenen prijsgegeven waarom homoseksuele paren succesvoller zijn in het huwelijk. Voor lesbische paren geldt bijvoorbeeld: voor ieder jaar dat het stel samen is, vermindert de kans op een relatiebreuk met dertien procent. Daarnaast zijn oudere stellen ook minder snel van plan om een punt achter het samenzijn te zetten.
Kinderen als redmiddel?
Mocht je je afvragen of het krijgen van kinderen invloed heeft op kwaliteit van je huwelijk: het antwoord is nee. Een baby krijgen heeft geen effect hierop. Kimberly Balsam, mede-onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Palo Alto, is blij met de resultaten. “Het onderzoek is cruciaal in het tegengaan van stereotypes bij heteroseksuele paren”, zegt Balsam. “Verder hoop ik dat het onderzoek bijdraagt aan het de ontwikkeling voor het ondersteunen van een gezond en gelukkig huwelijk.”
Bron: PinkNews