Afgelopen weekend was het weer raak in Dordrecht. Een veertienjarige jongen is opgepakt omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag met een groep van zestien jongens twee homoseksuele mannen in de val zou hebben gelokt via datingapp Grindr. Het stel werd vervolgens in elkaar geslagen. 

Het incident veroorzaakte ophef en er vindt vaker geweld plaats tegen homoseksuelen. Recente cijfers van deze misdrijven zijn er echter niet. De laatste cijfers stammen uit 2014, toen de politie een rapport met statistieken van de voorgaande vier jaren uitbracht. Tussen 2009 en 2013 werden 769 registraties tegen homoseksuelen waargenomen.

Aangifte
Volgens Philip Thijsma van COC Nederland wordt er steeds vaker aangifte gedaan van anti-homogeweld. Aan HP/De Tijd vertelt hij dat het probleem niet per se groter is geworden. “Het kan zijn dat mensen nu aangifte doen omdat ze het echt niet langer pikken. Daarnaast is de drempel om aangifte te doen verlaagd door initiatieven als Roze in Blauw van de politie.”

Volgens onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgen zeven van de tien LHBT+-mensen te maken met een vorm van intimidatie. Jaarlijks wordt er 1.300 tot 1.400 keer aangifte gedaan.

Het COC vraagt de Tweede Kamer nu om maatregelen te nemen tegen dergelijk geweld. De Kamer spreekt vandaag met minister Van Engelshoven over het emancipatiebeleid. In een brief aan de Kamer wijst het COC op de recente geweldsincidenten tegen gays. De organisatie wil dat de aanpak van geweld een topprioriteit wordt en dat er een actieplan komt.

Verder wil het COC dat de straffen op discriminatie omhoog gaan. Ook moet er aandacht zijn voor preventie. Het COC wil dat leerlingen zich veilig voelen op school. Ook zouden scholen meer moeten doen om pesten tegen te gaan en moet er een verbod op LHBT+-discriminatie komen in de Grondwet.