Scenarioschrijfster Diana Ossana heeft in een interview met The Hollywood Reporter verteld dat zij en Larry McMurtry gezamenlijk aan het scenario werkten van Brokeback Mountain. Voor de rol van Ennis hadden ze Heath Ledger op het oog, maar studiobonzen lieten weten dat daar geen sprake van kon zijn: die vonden Heath niet macho genoeg.

Er werd een andere acteur gevonden die maar liefst zes maanden lang betrokken bleef bij het project, toen koudwatervrees kreeg en zich alsnog terugtrok. Ossana vertelt dat in de eerste helft van de jaren nul van deze eeuw er bijna geen acteurs waren die in rol in de 'gay cowboy movie', zoals Ossana het noemde, zagen zitten.

Matt Damon
Toch zijn er heel wat prominente jonge acteurs benaderd. Mark Wahlberg, Matt Damon en Joaquin Phoenix worden genoemd in het artikel van The Hollywood Reporter, maar volgens Ossana was er niemand die wilde.

Heath Ledger wilde wél. Zijn toenmalige vriendin Naomi Watts was razend enthousiast toen Heath haar het script liet lezen en haalde hem over, vertelt Ossana. “Ze sprong op en neer op hun bed en zei tegen Heath dat er heel veel redenen waren – voor Heath en voor de wereld – om deze rol aan te nemen. Ook vertelde Heath mij op de set dat dit het mooiste script was dat hij ooit had gelezen.” Ze besluit: “Het was een hele strijd om hem te krijgen, maar het is het allemaal waard geweest.”